2022. December 8. Mária

Kékfény

Vádemelés az autóversenyt szervező keceli ellen

Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtóközleménye | 2015. Május 14. 13:30:37 | Utolsó frissítés: 8 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

A 44 éves keceli férfi egy sportegyesület képviselőjeként 2014 májusában egy off-road terepjáró autóversenyt szervezett Kocsér és Tiszakécske Kerekdomb területén. A verseny érintett egy vadászterületnek minősülő, bekerítetlen lajosmizsei ingatlant is.

 

A vádlott az illetékes autósport szövetségtől megkapta a verseny rendezéséhez a hozzájárulást, sőt Kocsér és Tiszakécske önkormányzata is engedélyezte azt. Ugyanakkor az autósport szövetség hozzájárulásában felhívta a vádlott figyelmét, hogy a verseny szervezése és lebonyolítása során valamennyi jogszabályt, továbbá a versenyek rendezésével kapcsolatos egyéb előírást tartsa be.

 

Az érintett lakiteleki ingatlan tulajdonosa szóban szintén hozzájárult a versenyhez. A vádlott azonban gondatlansága miatt elmulasztotta beszerezni az illetékes vadásztársaság engedélyét, holott az ingatlanon vadgazdálkodás folyt. De ha igényelte volna, akkor sem kaphatta volna meg, ugyanis a lajosmizsei földterület fontos fészkelő- és élőhelye több védett és fokozottan védett madárfajnak, így többek között harisoknak, fürjeknek, mezei pacsirtáknak, sárga billegetőknek, sordélyoknak és énekes nádi poszátáknak is.

 

A 2014. május 10-én megtartott verseny a talajon fészkelő madarak élőhelyében jelentős károkat okozott: az autók teljesen tönkretették a terület vegetációját, a madarak élőhelyét, a regenerálódás évekbe is telhet. A versenyzéssel járó zaj megakadályozta a madarak költését is, így jelentősen veszélyeztette az élővilágot. A verseny a szaporodási időszakban lévő őzek ellését is veszélyeztette.

 

A verseny során az egyik quad elütött egy 100.000,-Ft értékű, ikergidákkal vemhes őzet, ami miatt az őz és gidái elpusztultak. A szabadlábon védekező szervezőt a járási ügyészség gondatlan környezetkárosítás vétségén kívül gondatlan természetkárosítás vétségével is vádolja. Bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

 

 

 

A főoldali kép illusztráció.

hozzászólok