2023. December 1. Elza

Kékfény

Adósság nélküli hitelekkel trükközött „Dávid”

Police.hu | 2015. Május 15. 11:47:26 | Utolsó frissítés: 9 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

A nyomozás adatai alapján a csalássorozat fő szervezője egy osztrák állampolgárságú férfi volt, akinek valódi nevét saját társai sem tudták, mindenki „Dávid” néven ismerte. A 35 éves férfi 2011 tavaszán az interneten kezdte toborozni ügyfeleit, mint hitelközvetítő. A hirdetésre jelentkezőket mosonmagyaróvári tartózkodási helyére hívta, majd elkérte személyes okmányaikat. Vállalta, hogy hitelt intéz Ausztriában, amit nem kell visszafizetni, valamint a hitelfelvételhez szükséges dokumentumokat is biztosította, cserébe a hitelösszeg felét kérte jutalékként.

 

Kép: police.hu 

 

 

K. Roland 42 éves budapesti és K. Csaba 42 éves szegedi lakos 2011 márciusában szintén élt a lehetőséggel, majd maguk is „ügyfeleket” toboroztak a hitelfelvételekhez, közreműködésükért esetenként „Dávidtól” 1000 eurót kaptak.

 

A nyomozók megállapították, hogy „Dávid” azonos R.B. osztrák állampolgárral, aki Magyarországon él, bár bejelentett tartózkodási helye nincs. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Közterületi Támogató Alosztály munkatársai 2015. március 19-én mosonmagyaróvári tartózkodási helyén elfogták az osztrák szervezőt. A házkutatás során a nyomozók magyar állampolgárok eredeti útleveleit, okmányaik fénymásolatait, osztrák lakcímbejelentő okiratokat, osztrák pénzintézeti iratokat, céges és okmányirodai bélyegzőket találtak.

 

 

 

Az ügyben csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt 20 gyanúsítottat hallgattak ki a nyomozók, közülük 17 terheltet a hiteligénylés, a többieket hitelközvetítés miatt. A bűncselekménnyel közel 90 millió forintos kára keletkezett egy ausztriai hitelintézetnek.

 

A nyomozást a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói 2015. május 15-én befejezték, a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal a Bajai Járási Ügyészségnek küldték meg.

hozzászólok