2021. December 9. Natália

Kékfény

Néhány óra alatt 3 embercsempészt fogtak el a rendőrök

www.police.hu | 2021. Szeptember 14. 05:47:22 | Utolsó frissítés: 3 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon szolgálatot teljesítő egyenruhások 2021. szeptember 13-án 22 óra 25 és 23 óra 5 perc között Katymár és Bácsborsód közigazgatási területén 3 esetben összesen 36 illegális migránst tartóztattak fel. Néhány órával később, 2021. szeptember 14-én 3 óra 45 perckor a rendőrök Hercegszántó térségében újabb 14 főt tartóztattak fel. A magukat szír és afgán állampolgárnak valló illegális migránsok jogellenesen jutottak be Magyarország területére. Mivel sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, a csoportok tagjait visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztályának munkatársai az M9-es autóúton, Dusnok térségében 2021. szeptember 14-én 2 óra 35 perckor intézkedés alá vontak egy személygépjárművet, amelyben két bolgár állampolgár utazott. Rajtuk kívül a kocsiban 4 határsértőt találtak a rendőrök, akik szír állampolgárnak vallották magukat, ám személyazonosságukat nem tudták igazolni.

Ugyanezen a helyszínen 4 óra 55 perckor a járőrök egy szerb honosságú Ford Tranzitot ellenőriztek. A jármű rakterében a szerb sofőr 22 – magát szírnek valló – illegális migránst szállított, akik magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni.

A gyanú szerint a 41 és 54 éves bolgár állampolgárok, valamint a 26 éves szerb sofőr a határsértőket át akarta vinni az országon, ezért ellenük a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatósága embercsempészés gyanúja miatt büntetőeljárás indít. A férfiakat előállítják, kihallgatásukat követően pedig őrizetbe veszik. A nyomozók előterjesztést tesznek letartóztatásuk indítványozására.

A járművekben talált migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.​

hozzászólok