2021. 21. Ágnes

Közélet

Hercegszántó első embere sem indul

Antal Tibor | 2019. Augusztus 27. 14:17:47 | Utolsó frissítés: 1 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Feigl József egy szántói falunapon

 

Az elmúlt hétvégén számoltunk be arról, hogy Érsekhalma polgármestere, Horváth Roland október 13-án nem kívánja megújítani mandátumát. De nem ő az egyetlen a régióban aki befejezni. Hercegszántó örökifjú  polgármestere, Feigl József az augusztus 20-i ünnepek keretében sorra kerülő temetői haranglábszentelés alkalmából jelentette be, hogy nem folytatja, pedig igazi őskövületnek számított már a szántói közéletben, ahol negyed százada töltött be különböző posztokat, ráadásul társadalmi munkában.

 

Feigl József

 

– 25 éve vagyok a Hercegszántó település megválasztott képviselője, abból 13 esztendőt társadalmi tisztségben polgármester. A negyedévszázad alatt, de főként az utolsó 13 évben sok szépet és jót is megéltem szülőfalumban. Persze kapcsolódott ehhez az időszakhoz is akár jogos vagy jogtalan kritika, rossz élmény is. Úgy gondolom, ahogy azt a legutóbbi önkormányzati rendezvényen, a harangláb szentelésen el is mondtam, amikor is elköszöntem a hercegszántói közélettől, amíg az önkormányzati választási rendszer nem tolódik el a listás típusú választás felé, azaz ameddig egyéneket választ a választópolgár, képviselőnek és nem egy “csapatot”, addig én nem szállok ringbe. Mert így  rákényszerül a polgármester, hogy olyan emberekkel küzdjön, akikkel adott esetben sem gondolkodásban, sem erkölcsi vonatkozásban, sem pedig végzettség tekintetében nincs hasonlóság. Tudom, hogy ez a tisztség, már kis településen is valamilyen szinten, politika, azaz a kompromisszumok tudománya. Az idő szorítása, miatt,mivel nem főállásban látom el a feladatot,kevesebb idő jutott a képviselők “meggyőzésére”. A zsinórmértékem, a keresztény gondolkodás és ez szőtte át az egész ténykedésemet,amivel nem minden képviselő tudott azonosulni, főként az utolsó öt évben.
 
A központi egészségcentrumot a közelmúltban adták át Hercegszántón
 
– Mire a legbüszkébb, azok közül, amit az ön vezetése alatt elért a község?
 
– A polgármesteri programjaim elsődlegesen a fejlesztésekre, beruházásokra, infrastrukturális lemaradásunk felzárkóztatására irányult. Bátran állíthatom, hogy a rendszerváltás óta, ebben a tekintetben a legeredményesebb időszaka volt a településnek. A fejlesztéseket sajáterőből és pályázati forrásból tudtuk finanszírozni. A település pénzügyi helyzete, egyre stabilabbá vált, a 11 éve átalakított iskolai rendszer, intézményi átalakítások után, 80-100 millió Ft-os pénzmaradvány nem volt ritka, a zárszámadási beszámolónkban évente. Az országgyűlési képviselőnk sokat segített, a pályázati források megszerzésében. A főbb beruházásaink, a teljesség igénye nélkül: a földes utcákat új szilárd burkolatú aszfalttal láttuk el, felújítottuk a település főterét, az azt körülvevő utcák újaszfaltot kaptak. A határátkelőhely felé vezető Dózsa Gy. utcát teljes hosszában, kb: 2km, kiszélesítettük és újra aszfaltoztattuk. A település központjától  kiindulva , járdaépítési program keretében több mint 4 km térköves járdát építettünk. A szennyvíz beruházást befejeztük, a befizetett sajáterő elszámolás most van folyamatban, talán szeptemberben megkezdődhet a lakosokat megillető rész visszafizetése. Sikerült kormányzati segítséggel a Mária-kert kegyhely felé vezető földes utat aszfaltoztatni, sok zarándok nagy örömére. Az összes önkormányzati ingatlant akadálymentesítettük, nyílászárót cseréltünk,szigeteltettük és napelemmel láttuk el. Nem maradt olyan települési rész, utca ,ahol nem volt beruházás, felújítás. Ebben az időszakban indult újra a futball élet is Szántón, ma megyei II. osztályban játszik a csapatunk. A kézilabda sportkőr teljesen felújított, korszerű sportcsarnokban edzhet. A foci pálya mellett fedett 300m2 fedett közösségi, néző teret alakítottunk ki és sorolhatnám tovább is. Testvér települési megállapodás aláírása és a gyógyszertár probléma megoldása is erre az időszakra jutott.
Amire talán a legbüszkébb vagyok, a temetőben megépült, igazán impozáns kálvária-keresztút, harangláb és a központi egészségügyi centrum.
 
                                                                                  Kálvária keresztút
 
– Ki lehetne az ideális új polgármester Hercegszántón?
 
– A választástól, azt várom, hogy olyan település vezetőt válasszunk, akinek első a település, annak lakói, a fejlesztés és a beruházások folytatása, aki támogatja a helyi egyházak ügyeit, nem hagyja el a közösségi programokat ( szép korúak napja, falunap, adventi gyertyagyújtás, kolbásztöltő…), megfelelő módon képviseli a település nemzetiségeit.
Társadalmi tisztégben látja el a feladatait, mert ez ciklusonként 20 millió Ft megtakarítást jelent. Helyben lakó,megfelelő végzettségű,élete és erkölcsisége alapján rátermett erre a feladatra. – fogalmazott a polgármester.
 
 
 
 


hozzászólok