2018. február 19. Zsuzsanna

Humor

Ilyen még nem volt Baján!

Antal Tibor | 2016. december 11. 14:16:12 | Utolsó frissítés: 1 hónapja

 

 

Bár tegnap még lemaradtunk róla, ma végre sikerült lencsevégre kapnunk guruló zongorát. Délelőtt 11 órakor egy furgonból gördült le a nem mindennapi közlekedési eszköz a Szentháromság téren. Mint a tulajdonostól Vágó Jánostól megtudtuk,  Siófokról érkeztek a Bajamarketing Kft meghívására.

 

 

- Honnan jött az ötlet egy ilyen zongora építéséhez?

 

- A feleségemmel mind a ketten zenészek vagyunk. Ő klarinét - szaxofon tanár, én pedig népzenész vagyok. Már 30 éve mozgunk a pályán, és rengeteget jártunk Olaszországba utcazenész fesztiválokra. Mi csináltuk meg az első magyarországi utcazenész fesztivált is 1999-ben a napfogyatkozáskor Siófokon. Utána 15 évig Zamárdiban rendeztük meg, majd Zalakaroson.  Kint Olaszországban találkoztam az első ilyen zongorával ami létezik világon 2000-ben, és akkor gondoltam rá először, hogy ezt nekem is meg kellene csinálni. 4 évvel ezelőtt végre sikerült valóra váltani az ötletet.

 

- Zongoraversenyt is csináltatok akkor már?

 

- Azt azért még nem:) Három ilyen zongora létezik a világon, de mindegyik különböző. Egy svájci úriembernek van egy magas építésű pianoja, amin menet közben is lehet játszani, de az nem tud közlekedni az utcán, csak egy adott térben ahová be van zárva, és ott csinálja vele a show műsort. Az olasz barátom zongoráján pedig egy élő balerina táncol közben,  és kifejezetten egy Mozart korabeli ékszerdoboznak mondható. Az én gépem viszont mindenféle zenei stílusnak megfelel. Nemrég például egy debreceni horror fesztiválra kaptam meghívást, ahol én kaptam drakula szerepét, de voltam már vele virágkarneválon is.

 

 

- Mennyit fogyaszt a gép és mi a végsebessége?

 

- Elméletileg 8 km/h sebességre volt képes, azonban ezt lebutítottuk, hogy lassabb legyen, de erősebb, úgyhogy most kb. 5 km/h tud. és elektromos motor hajtja, és a jobb kezemnél elhelyezett gombok segítségével irányítom. A zongorát eredetileg 132 éve Budapesten gyártották a Rákóczi út 60-ban. Stílusát tekintve bécsi rövid zongora.

 

- Menet közben is játszol rajta?

 

- Menet közben is szól a zene, de nem élőben, mert  az balesetveszélyes lenne. Akármilyen jó muzsikus valaki, ha mondjuk egy gyerek kiszalad a zongora elé, azt nem lehet észrevenni a székből. Ez pont olyan, mintha valaki autóvezetés közben villásreggelizni próbálna. Amúgy egy elektromos szintetizátor van benne, tehát lehet rajta játszani, de csak álló helyzetben szoktam.  Igazából ez egy show. Sok külföldi meghívásunk van, de akármerre megyünk mindenhol szívesen fogadnak.

 

 

Mr. Piano a vasárnapi bajai túráját a Szentháromság téren kezdte, majd a Sétáló utcán keresztül a bíróság előtt elgurult a piac felé. Köztünk szólva volt nagy nézés, hiszen vasárnap lévén működött az ócskapiac, és a remek időjárásnak köszönhetően sokan ki is látogattak.

 

Videó:

 

 

 

Talán nem meglepő, de lent az ócskapiacon többen ajánlatot is tettek a guruló zongorára. Az egyik árus például a teljes kint lévő árukészletét dobta volna a licitbe, de mégsem ütötték nyélbe meg az üzletet.

 

 

Aki esetleg lemaradt volna a különös látványról, az ma délután még pótolhatja, hiszen még az esti ünnepi műsor ideje alatt  is a Sétáló utca környékén fog körözni a csodajármű, amivel akár közös fényképet is lehet csinálni.  Ne feledjék: Ma 17 után immár a harmadik gyertyát gyújtják meg az óriás adventi koszorún, a Szentháromság téren.

 

 

 Hozzászólok!

Facebook Google +
3
komment