2018. február 25. Mátyás

Vélemény

Egy hatvanas hölgy kálváriája

Olvasói levél | 2017. augusztus 22. 23:39:09 | Utolsó frissítés: 1 éve

 

Nyugdíjba vonulásom érdekében úgy hittem a tényleges 45 év szolgálati időből az idén jogosult vagyok a nők kedvezményes 40 jogosultsági idővel történő nyugdíjazására. Gondoltam, mivel 2012-ben már kaptam egy határozatot az éveimről ez egyszerű lesz.

 

Hát tévedtem!

 

2017 márciusában felkerestem az ONYF bajai kirendeltségét. Az ügyfélszolgálaton egy úr nagyon készséges volt. Kattintott ide, kattintott oda a számítógépen és adott egy a számomra hivatalosnak tűnő kinyomtatott iratot, melyen az állt, hogy 2017.07.15-vel válok jogosulttá a nők 40 kedvezményes nyugdíjához. Nagyon megörültem, hogy 61 évesen, 45 év munka után végre ez a nap is eljön! A munkáltatómnak is jeleztem, hogy számítson a távozásomra, talált is a helyemre jelentkezőt. Valaki tanácsára, aki már hallott ezt-azt, minden dokumentumot, iratot összeszedve, nyomtatványt kitöltve júniusban bementem a hivatalba. Szerettem volna ha megerősítenek a fenti dátum valódiságában, hogy munkahelyemen biztonságban merjek majd július 14-én felmondani. Hát nem így történt! Az ügyintéző hölgy közölte velem, ez nem így megy: Majd még egyszer összeszámolják az éveket és telefonon értesít. Két nap múlva hívott és közölte, hogy a jogosultsági időhöz 2017.11.10-ig kell még dolgoznom. Az általuk megállapított két dátum közötti eltérést nem indokolta. Én tudtam, hogy ez lehetetlen! A munkáltatói igazolásaimat újra átnéztem. Az én számításom eredménye egy újabb dátum: 2017.08.12. Némi telefonos segítséget igénybe véve világossá vált, hogy az egyik volt munkáltatómnál ledolgozott időből hiányzik 90 nap az ONYF nyilvántartásából.  Azonnal fogtam a nálam lévő iratokat erről a 90 napról, hogy bizonyítsam az igazamat és rohantam a hivatalba. Szerencsémre ugyanaz a hölgy volt, aki a múlt alkalommal, panaszolom a helyzetemet, említem a sürgősséget. A hölgy elvette a nálam lévő iratokat, nyomtatott egy sürgősségi kérelmet, amit aláírtam. Visszaadta papírjaimat és elbocsátott.

 

Otthon vártam, vártam, vártam!

 

Végre július 25-én jött egy boríték a Nyugdíjfolyósító bajai kirendeltségétől.

Megörültem! Korai volt! A borítékban egy üres nyomtatvány, amihez csatoltak egy levelet, hogy hiányosak az adataim, pótoljam és töltsem ki a nyomtatványt, ami nekem már régen megvolt. A levél kézhezvételét követő fél órán belül ismét bementem a hivatalba és ismét vittem magammal minden dokumentumot: az újabb kitöltött nyomtatványt; a hiányzó 90 napot bizonyító - „Igazolás nyugdíjjárulékról”- dokumentumot. Most másik hölgy volt, de mondta, ő írta a levelet. Újra odaadtam a nálam lévő összes iratot. Átnézte, ellenőrizte, másolt belőle és visszaadta. Ő neki is elmondtam, hogy a munkáltatóm szempontjából is sürgős és fontos lenne végre egy pontos dátum a nyugdíjjogosultság kezdő időpontjáról.

Hazamentem és vártam, vártam, vártam.

 

A főnökasszonyom is megelégelte a dolgot és hivatalból is elkezdtek intézkedni. Kiderült, hogy az-az ominózus 90 nap (többszöri bizonyítás) még mindig nem szerepel az adataim között a számítógépen. Most már ő vitte be ismét az összes papírjaimat a hivatalba. Közben egy hétre rá megkaptam a következő határozatot, amin minden szerepelt csak az nem, hogy mikor mehetek nyugdíjba és továbbra is hiányzott a 90 nap (több ízben is bizonyított) jogosultsági idő. Még mit és hányszor kellene bizonyítanom, hogy végre pont kerüljön az ügy végére, nem tudom.

Most augusztus második felében még mindig nem történt érdemi változás az ügyemben.  Szegénységi bizonyítvány! Egy ügyfélnek aki még munkaviszonyban van és munkaidő alatt kell ezt a stációt végigjárnia, azt hiszem mondhatjuk: Felháborító! Szerencse, hogy megértő, toleráns főnökeim vannak és tudják, hogy nem én vagyok a gyengeelméjű, tudatlan. Csak remélni tudom, hogy nem minden nyugellátási ügyfélszolgálatra jellemző ez a hanyag, nem ügyfélbarát magatartás!

 

Az hiszem, hogy egy nő ennyi becsülettel ledolgozott év után már alig várja, hogy élvezze a kisnyugdíjasok szürke hétköznapjait. Talán még megélem!!

 

 

 

 

 

Baja, 2017-08-18                                         Egy majdnem nyugdíjas hatvanas

 

Név és cím a szerkesztőségben!

 

Portálunk vélemény rovata helyt szeretne adni olvasóink írásainak ezért várjuk cikkeiket szerkesztoseg@sugopart.hu címre.

A megjelent irások nem a szerkesztőség véleményét tükrözik, azokért felelősséget nem vállalunk.


Hozzászólok!

Facebook Google +
3
komment