Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!
Eheti témánk szorosan összefügg a tudatos vásárlással kapcsolatos múlt heti cikkel. Ma ugyanis a tudatos táplálkozással és az egészséges étkezéssel kapcsolatos tudnivalókat vesszük röviden górcső alá.
Elsősorban fontos megemlíteni, hogy a környezet és a táplálék szempontjából érdemes szem előtt tartani, hogy honnan kerül a termék az ebédlőasztalra.
A helyi termékek előnyben részesítésével nem csak a környezetet óvjuk, hiszen nem kell hosszú kilométereken keresztül hozzánk szállítani az adott terméket, hanem adott esetben nagyobb rálátásunk van arra is, hogy az adott élelmiszer milyen minőségű, nem vegyszerrel segítik-e a növekedést vagy a kinézetet. A bajai lakosoknak a Vedd a helyit! nevű kezdeményezés segített vagy segít a mai napig ebben, hiszen kis táblákat osztottak ki a piacon a helyi termelők között, akik így jobban kitűnnek a nagytermelők közül a vásárló számára. (https://www.facebook.com/pages/Vedd-a-helyit-Bajaiak-a-helyi-term%C3%A9kek%C3%A9rt/350571958369615 )
Szintén nagyon fontos, hogy amennyire tehetjük idényzöldségeket fogyasszunk.
A hús kérdése nem egyszerű, hiszen sokak szerint a vegetáriánus életmód válasz arra, hogy ne legyen nagyüzemi állattartás, ami állatvédelmi és környezetvédelmi szempontból is igen káros. Mások viszont nem tartják egészségesnek a húsok teljes kihagyását az étrendből, ők vásárolhatnak háztáji gazdaságokból vagy biogazdálkodóktól.
Gyógyszerek helyett enyhébb náthát, gyomorrontást, stb. kezeljünk gyógynövényekkel. Természetesen csak gyógyszerészi vagy orvosi segédlettel.
Az előrecsomagolt ételek fogyasztása helyett főzzünk friss alapanyagokból.
A befőzés is sok háztartásban jelen van, mint a háziasszony nyári elfoglaltsága, de tudta-e, hogy a leggyakrabban használt tartósítószer a szalicil, ami tulajdonképpen gyógyszer és nem élelmiszeripari segédanyag. A szalicilátok folyamatos fogyasztása bélvérzést okoz, ezért nem szabad élelmiszer-tartósításra használni. A boltok polcain sajnos befőzési szalicilként árusítják.
De, ha egy kicsit visszamegyünk az időben és követjük nagyanyáink rég elfeledett jó szokásait, visszatérhetünk arra, hogy csak sóval, cukorral, hővel tartósítsuk befőttjeinket, savanyúságainkat.
Tartósítás hővel:
Befőtteket, lekvárokat a hagyományos módon, csak hőkezeléssel is lehet tartósítani. A befőttes üvegeket mossuk el forró vízben, vagy „süssük ki” a sütőben. Egy nagyobb lábasba töltsünk kevés vizet, állítsuk bele az üvegeket, és melegítsük a vizet takaréklángon – így nem repednek el az üvegek. A lekvárt, befőttlevet forrón töltsük bele, vigyázva arra, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne (legjobb színültig tölteni). A kész, lezárt üvegeket fordítsuk fejjel lefelé – így a tetőt is fertőtlenítjük. Kb. 5 perc múlva fordítsuk vissza a befőtteket, és tegyük dunsztba (dugjuk egy halom takaró alá).
„Házi Vegeta” – avagy példa a sóval való tartósításra
Különféle zöldségekből (pl. pritaminpaprika, sárgarépa, vöröshagyma, fokhagyma, zeller stb.) készíthetünk „nyers” ételízesítőt az alábbi módon: Daráljuk le a zöldségeket egy húsdarálón. 1 kg zöldséghez tegyünk 20 dkg sót, majd töltsük üvegekbe, és zárjuk le. Adagolásakor ügyelni kell, nehogy elsózzuk az ételt! Felbontás után tartsuk a hűtőben.
Személyes vesszőparipám így a cikk végére, hogy a cukrot jobb elhagyni az étkezésünkből, nem csak azért, mert rettenetesen hizlal, hanem, mert „az emberi szervezet egyáltalán nincs felkészülve olyan mennyiségű cukor feldolgozására, amit az átlagember ma elfogyaszt. A boltban kapható termékek a testből vonják ki a lebontáshoz szükséges B-vitamint és más mikrotápanyagokat, ezzel hiánybetegségeket idéznek elő. Erősen savasítják a szervezet kémhatását, így a csontokból kivont kalciummal és ásványi sókkal kénytelen kompenzálni a testünk.”Hogy mivel helyettesíthetjük, arról itt van egy jó kis cikk http://tudatosvasarlo.hu/cikk/mit-hasznaljunk-cukor-helyett , de aki a kevésbé tudományos változatra vágyik, az ezt az oldalt is átböngészheti. http://www.lifenetwork.hu/lifenetwork-regi-volt/20091224-ervek-es-ellenervek-a-kulonbozo-fajtaju-cukrok-mellett.html