2024. 20. Rafael

Uncategorized

IV. Hétszínvirág Bács-Kiskun Vármegyei Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivált és Minősítő Versenyt rendeztek Kiskőrösön

| 2024. Április 23. 12:16:16 | Utolsó frissítés: 2 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

fotó forrása: VIRA.hu

2024. április 20-án szombaton rendezték meg a IV. Hétszínvirág Bács-Kiskun Vármegyei Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivált és Minősítő versenyt Kiskőrösön a Petőfi Sándor Művelődési Központban, ahová a vármegye több településéről is érkeztek néptáncosok. Az esemény már délelőtt elkezdődött a próbákkal, majd délután két órakor vette kezdetét a minősítő verseny, ahol 349 fő gyermek és ifjúsági néptáncos 20 táncpedagógussal, 10 Bács-Kiskun vármegyei településről, és 10 néptánc-műhelyből, illetve művészeti iskolából képviseltette magát.

A tánccsoportok különböző korcsoportban, 5-20 éves korig léptek a színpadra, 15 versenyszámmal. A néptánc koreográfiák nagyon színesen tükrözték a Kárpát-medence néptánc kultúráját, hisz kis és nagy magyarországi, felvidéki, bácskai vagy éppen erdélyi táncokat is láthattak a jelenlévők.

A néptáncos műsorok kezdete előtt Horváth Katalin, a Hétszínvirág Oktatási és Kulturális Alapítvány elnöke, és a rendezvény fő szervezője köszöntötte a megjelent fellépő csoportokat, tanárokat és a kísérő szülőket, barátokat. Majd Szedmák Tamás, Kiskőrös város alpolgármestere nyitotta meg a rendezvényt.

A versenyen egy háromfős zsűri minősítette a látott produkciókat többféle szempont alapján, akik különdíjakat, bronz, ezüst, arany és nagy arany minősítéseket osztottak ki az eredményhirdetésnél.

A zsűri tagjai voltak:

Farkas Lilla: Néptánc pedagógus, tanító, közoktatás vezető, a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanára, Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület elnökségi tagja, Békés Megyei Néptáncosok Szövetségének elnöke, Aranygyöngyös táncos.

Húsvéth Csaba: A Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium tagozatvezetője, az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület szakmai elnökségi tagja, Kiváló Tehetséggondozó Pedagógus Díjjal kitüntetett néptánc pedagógus, koreográfus.

Illés Zoltán: A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület művészeti vezetője, néptáncoktató, koreográfus, Fülöp Ferenc díjas táncos, számtalan városi és megyei díj mellett kiváló munkájáért Örökség díjat kapott az Országos Gyermek Néptánc Szövetségtől.

fotó forrása: VIRA.hu

Az egész műsor folyamán Szappanos Emese konferálta fel a produkciókat. A minősítő verseny anonim módon zajlott. A versenyző csoportokat műsorszámuk címe alapján, illetve a korcsoportjukat és heti próbaidejüket bemondva szólították a színpadra. Így a csoportok kilétéről csak a minősítések meghozatala után szembesült a zsűri.

Különdíjas minősítések:

Gyermeki előadásmód hiteles megformálásáért: Garai Székelykör Egyesület Aprók Gyermek Néptánccsoportja.

Legszebben éneklő csoport: Bajai Duna Népzene – Néptánc Tanoda Nagycsicsergő csoportja.

Folklóritikai hitelességért: Garai Székelykör Egyesület Nagyobbacskák csoportja.

Játékok, gyermekjátékok érvényszerű előadásáértKiskőrösi SZÓ-LA-M AMI és a Kiskőrös Néptáncegyüttes Töpörtyűk Néptánccsoportja.

Kiemelt Arany minősítésben részesült: Garai Székelykör Egyesület Nagyobbacskák csoportja, Kiskőrösi SZÓ-LA-M AMI és a Kiskőrös Néptáncegyüttes Palánta Gyermekcsoportja, Garai Székelykör Egyesület Aprók csoportja.

 Garai Székelykör Egyesület Nagyobbacskák csoportja

Arany minősítésben részesült: Bajai Duna Népzene – Néptánc Tanoda Nagycsicsergő csoportja, Kiskőrösi SZÓ-LA-M AMI és a Kiskőrös Néptáncegyüttes Töpörtyűk Néptánccsoportja, Kiskőrösi SZÓ-LA-M AMI és a Kiskőrös Néptáncegyüttes Csicsergők Néptánccsoportja.

Duna Népzene-Néptánc Tanoda

Ezüst minősítésben részesült: Hartai Hagyományőrző Német Nemzetiségi Gyermek Táncegyüttes, Kiskunfélegyházai Padkaporos Táncegyüttes, Kunszentmiklósi Kiskunság Néptáncegyüttes, Szalkszentmártoni Cziberke csoport, Kiskunhalasi AMI Apró kunok csoportja, Kecskemét Táncegyüttes Csutri csoportja.

Bronz minősítésben részesült: Kiskunhalasi AMI Kiskunok csoportja, Kunszentmiklósi Szappanos Lukács AMI Gyöngyvirág csoportja, Szeremlei Ladikos Táncegyüttes.

Oklevelet, különdíjakat és Szabadi Mónika keramikus munkáit kapták a csoportok.

A műsor közben a verseny központi zenekara a Juhász Zenekar Szabadkáról, Pogrányi Miklós Kalocsáról, valamint a Képtár Zenekar Pécsről szolgáltatta a talpalávalót.

A rendezvény fő szervezője: Horváth Katalin, a Hétszínvirág Oktatási és Kulturális Alapítvány elnöke volt. Társszervező: Lukács László, az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület alelnöke volt. A rendezvény lebonyolításáért: a Hétszínvirág Oktatási és Kulturális Alapítvány, és a kiskőrösi Kőrisfa Néptánc Egyesület felelt. Az eseményt Domonyi László polgármester zárta beszédével. 

A rendezvény: Kiskőrös Város Önkormányzata, Kunság Média Nonprofit Kft., Kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Központ, az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület, Csoóri Sándor Alap, valamint a „Hétszínvirág” Oktatási és Kulturális Alapítvány 2024. évi Nemzeti Együttműködési Alap pályázati támogatásával valósult meg.

A cikk forrása: VIRA.HU 

hozzászólok