2024. 20. Konrád, Tivadar

Sport

Új reménység a paraúszásban

www.baja.hu | 2019. Június 26. 07:23:15 | Utolsó frissítés: 5 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Újabb fiatal reménységgel gazdagodott a magyar és azon belül is a bajai parasport. Grünfelder Bence kedves, szerény, ám öntudatos és ami még fontosabb: igen tehetséges úszó. Nemrég vett részt élete első két világversenyén, ahol azonnal el is érte, hogy számon tartsák ebben a sportágban. A 14 éves fiatalember csökkentlátó: 25 százalékos a látása, továbbá színvak, fényérzékeny, távolra szinte egyáltalán nem lát, de mint elmondta, mindez a medencében egyáltalán nem zavarja. Az Újvárosi Általános Iskolába járt, ahol év végén kiérdemelte a Jó tanuló – jó sportoló díjat: a plakettet utólag vette ár, mivel az évzáró napján épp Brnóban versenyzett, és nyert. Egyik mentora és pártfogója, a többszörös paralimpikon Vereczkei Zsolt szerint van okunk reményeket fűzni az ifjú sportoló további sikereihez. – írta a Baja.hu

 

 

 

Hat éves korom óta sportolok. Az óvodában volt kötelező úszás, és nekem külön is ajánlották ezt a sportágat a szemem miatt. Korán kiderült, hogy nekem ez menni fog. Életcélom az élsport, most már Pass Ferenccel folytatom az edzéseket – mesélte a kezdetekről Grünfelder Bence. Mint mondta: minden edzőjének és egykori oktatójának (Faldum Fanni, Vértesiné Weidinger Júlia, Sebők Annamária) nagyon hálás, miközben testileg-lelkileg készül a keményebb időszakra. – Úgy érzem, testileg készen állok, az akaraterőm és az úszáshoz való viszonyulásom is megfelelő. Persze, vannak hibáim, de azon leszek, hogy minél többet fejlődjek – mondja. Idén először jutott ki világversenyre: egy világkupa-sorozat harmadik állomásaként Berlinben úszott, nagyon erős mezőnyben, és mint mondta, első élménynek tökéletes volt. Onnan szinte azonnal utazott tovább Brnóba, ahol tizenöt ország sportolóival szállhatott medencében. 50 méter háton fölényes győzelmet aratott, 100 méter gyorson pedig második lett, egy ukrán versenyző előzte meg.

 

 

– Bencét most kategorizálták be nemzetközi szinten: S13-as kategóriába került – veszi át a szót Vereczkei Zsolt, kiemelve: az ifjú úszó igen hamar beilleszkedett a magyar paraúszó csapatba, mindenki nagyon megszerette. – Az edzőváltás azt jelenti, hogy kemény időszak jön, hosszú, esetenként fájdalmas edzésekkel, de nagyon kell bíznia Pass Ferenc edzőben és hallgatni rá. Ahhoz, hogy valaki kijusson Európa-bajnokságra, világbajnokságra, netán paralimpiára, nagyon sokat kell küzdeni, de az eredmény miatt megéri. Lehetnek holtpontok, hullámvölgyek, de nem szabad feladni – mondja a tapasztalt sportoló. Hozzátette: ha jók az eredmények, akkor Bence jövőre részt vehet az Európa-bajnokságon, amit Madeirán rendeznek.

A fiatal sportoló ősszel a Türr István Szakközépiskolában folytatja tanulmányait, szállítmányozás és logisztika szakon, de komolyabb tervei az élsporttal vannak. Legerősebb száma a gyors úszás (50, 100, 200 és 400 méteren), de más kategóriában is indulok. Példaképei között elsősorban természetesen Vereczkei Zsoltot említi, de nagyra tartja Kenderesi Tamás elhivatottságát is. Mint mondta: családjától, valamint volt osztályfőnökétől és osztályától is rengeteg támogatást és biztatást kapott mindig, ugyanakkor nagyon hálás a Bajai Spartacus Egyesületnek, amelynek nemcsak szakmailag remek, de erős támogató közösséget is biztosít.
 
Bencét az év sportokójának választották iskolájában
 
Vereczkei Zsolt hozzátette: hamarosan létrejövő alapítványuk, az Impulzus a Parasport Jövőjéért a lehetőségek függvényében szeretné majd támogatni a fiatal sportoló további pályafutását, de nagyon bízik abban is, hogy újabb szponzorok is felajánlják segítségüket, hiszen Grünfelder Bence Baja város hírnevét fogja tovább öregbíteni a jövőben is.
 
 
 


hozzászólok