2024. 3. Irma, Tímea

Sport

Új lendület a Spartacusnál

Antal Tibor | 2016. Március 29. 23:36:10 | Utolsó frissítés: 8 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

Kovács Zoltán és testvére

 

 

– Tavaly, a szezon végén rendezett világbajnokság előtt 3 héttel az addigi edző Pankovics Tibor leköszönt, és te vetted át a stafétát a haladók edzésénél.

 

– Igen, körülbelül 4. hónapja edzettem ott önállóan, majd hamarosan csatlakozott hozzám Gavallér József is, kezdetekben csak az ő felkészítését segítettem. Sarkadi Sanyi barátommal közösen terelgettük. A két év intenzív kajakoktatásnak, valamint a kemény erőnléti edzéseknek köszönhetően Jocit a lendülete tavaly már az OB 2. helyéig vitte. A sikerek után kézenfekvő volt számomra, hogy elvállaljam a megüresedett edzői állást. Motivált a kihívás, hogy mit tudok kihozni a fiúból. Ennek tükrében tavaly azonnal el is kezdtük a munkát a többiekkel is. Első körben Geri Danira várt a világbajnokság. Itt 2 vagy 3 hetünk volt a felkészülésből, – ráadásul érthető módon az edzőváltás is egy kicsit megviselte – de a napi két kemény edzésnek köszönhetően sikerült behoznia az így szerzett hátrányt, és bejönnie a 3. helyre. Józsi a kitartó munkájának köszönhetően a para kajakosok 200 méterén a dobogó 2. fokára állhatott. Mindössze pár tizeddel csúszott csak le az első helyről, pedig olimpiai versenyszám, így elég sűrű volt a mezőny. Ezután, mivel több verseny már nem volt az évadban, kezdődtek a technikai edzések vízen, majd fokozatosan felváltották a szárazföldi kondi majd a téli alapozó edzések.

 

 

– Hogy alakult a téli felkészülés?

 

– Mindenki komolyan vette az alapozást, és nekem is sikerült kellően motiválni a társaságot, hogy minden edzésen ott legyenek, és a maximumot hozzák ki magukból. Az edzéseknél a komoly szemléletváltásnak és az új módszereknek köszönhetően az eddigiekhez képes lényegesen jobb erőnléttel kezdhettük meg a 2016-os vízi szezont. Mindehhez kaptunk még némi edzői segítséget Zala Györgytől, illetve Schromm Barnabástól is, akik a funkcionális tréning hazai elitjét képviselik. Szerencsére a város hihetetlen jó adottságokkal rendelkezik, így már február második hétvégéjén vízre szálltunk. Március elejéig össze is lapátolt a társaság fejenként 200-220 km-t – napi 1 edzéssel. Így ezek után és az előzetes felmérések alapján el is kezdhettük a komolyabb munkát. Megkezdődtek az erőfejlesztő evezések és a résztávos edzések. Az előzetes időeredményeket nézve, a szezon legelején máris sikerült 1000 méteren Király Dávidnak 20 másodpercet javítania saját eddigi legjobbján. Persze ezek nem hivatalos mérések, de azért bíztatóak, hiszen még vár ránk több mint 6-8 hét kemény edzés.

 

 

– Mik a tervek a 2016-os szezonra?

 

– Hamarosan kezdődik a síkvízi szezon, amely mindjárt egy felnőtt tájékozató versennyel indul, ami a para kategóriás versenyzőknek egyúttal a válogató is. Itt a tét nem kevés! Ha Gavallér Józsefnek sikerül letornázni pár tizedet, és sikerül megnyernie a válogatót, akkor kijuthat a pót kvalifikációs világbajnokságra és kvótát szerezhet Rióba. Továbbá Geri Dániel is vízre száll a válogatón. Dani munka mellett sportol, így jól kell beosztani a napját, hogy az edzésre is jusson idő. A tavalyi példája is mutatja, hogy rendkívül gyorsan tud alkalmazkodni, rutinos versenyzőnek számít, ismeri ellenfeleit, tudja mit kell megtennie a céljai eléréséért, megvan minden esélye a világbajnoki cím megszerzésére. Ezután jönnek a felnőtt síkvízi olimpiai, ifi és u23 válogatók, ahol szintén részt veszünk kajakos és kenus fronton is, ahol minden versenyzőnek a saját kategóriájában kell bizonyítani és megmutatni, hogy nem hiába edzette végig a szezont. De nem csak kajak-kenu szakágban érdekelt a csapatom. Idén a mindenre elszánt társaság több fronton is bemutatkozik. Király Dáviddal mindketten elindulunk az áprilisi rafting válogatón, amely az Európa-bajnokságra válogat és egyben egy Világkupa sorozat része is. Továbbá meghívást kaptunk a Dragon Masters sárkányhajó csapatba, akikkel jó esélyekkel indulunk a válogatón, hiszen a tavalyi évben is ez a csapat nyert.

hozzászólok