2024. 29. Gedeon, Johanna

Sport

Tamás Gréta Amerikából kapott ösztöndíjajánlatot

www.utanpotlasport.hu | 2021. Április 10. 20:52:33 | Utolsó frissítés: 3 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

A leány junior kosárlabda-bajnokság rájátszásának legeredményesebb pontszerzője, Tamás Gréta nem a nagy akadémiák egyikén nevelkedett, hanem a karrierje kezdete óta a bajai egyesület keretei között pallérozódik. A korosztályos válogatottban ugyan nem számolnak vele, ez azonban csak plusz motivációként hat a teljesítményére.

A Bajai NKK 17 éves kosarasa, Tamás Gréta szinte minden fontos mutatóban előre lépett a jelenlegi bajnoki évadban a juniorok között. Remek teljesítményét pedig mi sem igazolja jobban minthogy a korosztályos bajnokság legerősebb Piros csoportjában 26,4 pontot átlagolt mérkőzésenként a rájátszásban.

„Összességében úgy érzem többé-kevésbé elégedett lehetek a szezonommal, de természetesen a játékomat illetően sokat kell még fejlődnöm. Abszolúte maximalista vagyok magammal szemben, mindig százszázalékos teljesítményt szeretnék nyújtani, igyekszem minden mérkőzésen és edzésen is fejben teljes mértékben a feladatomra koncentrálni. A védekezésben és lepattanók leszedésében mindenképpen javulnom kell a közeljövőben, hogy a későbbiekben akár a felnőttélvonalban is megálljam a helyem.” – nyilatkozta a fiatal játékos az Utánpótlássportnak.

Tamás Gréta New Yorkból és Coloradóból kapott egyetemi ösztöndíjajánlatot  •Fotó: Pulai Zsóka

A dél-alföldiek kiválósága utolsó évét tölti a juniorok között, ám a mostani évadban már a NB I/B-ben is bemutatkozhatott, mi több a felnőttgárda meghatározó játékosává nőtte ki a bajnokság második felére.

„Először is nagyon örültem annak, hogy ilyen sok játéklehetőséget kaptam első idényemben a felnőttek között. Az NB I/B sokkal dinamikusabb és fizikálisabb, mint a juniorbajnokság, de szerencsére viszonylag gyorsan sikerült felvennem a ritmust. A „nagyok” között szerzett tapasztalatból rendkívül sokat kamatoztathattam utána a korosztályomban is.”

Gréta az elmúlt időszakban számos ajánlatot kapott a hazai felnőtt élvonalbeli csapatoktól, sőt külföldről is érkeztek megkeresések, viszont a reménység kivár egy évet még a klubváltással.

„A középiskola befejezéséig mindenképpen Baján fogok játszani, egy év múlva pedig a továbbtanulásommal összehangolva szeretnék majd csapatot választani. Itthonról szinte az összes NB I-es együttestől érkezett megkeresés, de Amerikából is kaptam már több ajánlatot egyetemi ösztöndíj-lehetőségre.”

A kiemelkedő teljesítménye ellenére a korosztályos válogatottakban két éve már nem számítanak a hátvéd és bedobó poszton is bevethető bajai lányra.

„Bízom benne, hogy előbb-utóbb újra meghívót kapok a nemzeti csapatba. Hatalmas megtiszteltetés lenne a válogatott színeiben nemzetközi tornán pályára lépni, és ez egyértelműen plusz motivációt jelent, hogy bizonyítsak. Emellett a terveim között szerepel, hogy az U18-as 3×3-as válogatottba is beverekedjem magam. Nagyon szeretem azt a fajta játékot is, mivel sokkal pörgősebb és dinamikusabb, mint az 5×5-ös kosárlabda.”

A Bács-Kiskun megyei alakulat fiataljának az édesapja, Tamás Zoltán az edzője mind juniorok, mind a felnőttek mezőnyében. A speciális apa-lánya viszonyról is megkérdeztük Grétát.

„Már három éve édesapám az edzőm, amely semmi esetre sem könnyű – jegyzi meg nevetve. – Néha okoz ez konfliktusokat közöttünk, de azokat szerencsére mindig megtudjuk beszélni. Nem szokott velem kivételezni, sőt még általában nagyobbak is az elvárásai velem szemben. Összességben remek a kapcsolatunk, és nagyon sokat köszönhetek neki pályán, és azon kívül is.” írta az Utánpótlássport.hu

hozzászólok