2024. 20. Friderika

Sport

Méltó megemlékezés a magyar sportlövészet apostoláról

Honvédelmisport.hu | 2023. Július 21. 15:42:01 | Utolsó frissítés: 1 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Fotók:Honvédelmisport.hu

A Szemere Alapítvány és a Honvédelmi Sportszövetség hagyományteremtő céllal hívta életre a Szemere Miklós Kupát, amit a bajai Honvédelmi Sportközpontban rendeztek meg július 20-án, csütörtökön. A 250 ezer forint összdíjazású versenyen 83 sportoló vett részt.

A nyári hőség ellenére nagy sikerrel zárult a Szemere Alapítvány és a Honvédelmi Sportszövetség nyílt lövészversenye, az I. Szemere Miklós Kupa, ami július 20-án, csütörtök reggel 8 órakor vette kezdetét Baja Honvédelmi Sportközpontjában. A verseny időpontja egybeesett egy izgalmas évfordulóval is: 1803-ban alakult meg a Bajai Céllövész Egylet, tehát immár 220 éve zajlik intenzív lövészélet a városban. 

Dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke is ellátogatott a nagyszabású megmérettetésre, és elmondta, hogy egy régi terv valósult meg:

„A Sportközpontban folyamatosan zajlanak sportlövő edzések, tehát régi tervünk volt, hogy sportlövő versenyt is rendezzünk – ennek megvalósulása a Szemere Miklós Kupa. Azt hiszem, ezzel méltó módon emlékezünk meg Szemere Miklósról, aki mondhatni a magyar céllövészet apostola volt, hiszen a saját vagyonából építette meg 1903-ban Pestszentlőrincen az első lövőházat Magyarországon. A bejárat fölött az a felirat állt: »Építettem a magyar ifjúságnak, hogy tanulja meg megvédeni a hazát«. Fontosnak tartom, hogy az ő hagyatékát is ápoljuk, és népszerűsítsük a sportlövészetet Magyarországon” – fogalmazott.

Az elnök hozzátette: egyre több fiatal tanul meg lőni, ezáltal „olyan kompetenciákat kapnak, amelyekkel az életben is fegyelmezettebbek lesznek és könnyebben veszik majd a kihívásokat is”.

Az 1856-ban született egykori országgyűlési képviselő emlékére szervezett megmérettetésen 83-an indultak három kategóriában (serdülő, junior, felnőtt). 

Érkeztek a szomszédos szigetvári HSK-ból, illetve a Katasztrófavédelemtől, de tűzoltók is adtak le nevezést. A versenyzők három fegyvernemben mérhették össze tudásukat; nyíltirányzékú és rugós légpuskával, valamint sportpisztollyal lőhettek. Mindenki azzal a céllal érkezett a helyszínre, hogy abszolút bajnok legyen, hiszen a legjobbak között 250 ezer forint értékű vásárlási utalványt osztottak szét.

Karsay Jolán lőtérvezető-helyettes a HS portáljának elmondta: több programmal és érdekességekkel kedveskedtek az egybegyűlteknek, hogy a várakozási idő is tartalmas legyen. A versenyszámok közötti pihenőkben az amatőr lövészek megcsodálhatták a versenyengedéllyel rendelkező társaik fegyvereit, valamint szem- és fültanúi lehettek a Bajai Szakképzési Centrum kancellárja, Virág Tibor bemutatójának, ami fekete lőporos fegyverekkel zajlott.- írta a Honvédelmisport.hu

A kiélezett versenyen a bajai HSK lövészei remekül teljesítettek, ők zsebelték be a legtöbb aranyérmet.

A kategóriák győztesei:

Nyíltirányzékú rugós légpuska; junior, fiú: Schwicker Péter (HSK Baja)
Légpuska; serdülő, fiú: Gál Benedek (HSK Baja) 
Levegős légpuska; felnőtt, női: Faragó Zoltánné (Városföldi SE)
Sportpisztoly; felnőtt, női: Faragó Zoltánné (Városföldi SE)
Nyíltirányzékú rugós légpuska; serdülő, leány: Hegedűs Abigél (Kaposvári SZC Eötvös Loránd Mászaki SZKI)
Levegős légpuska; serdülő: Bittmann Kata (Vízügyi LK Baja) 
Nyíltirányzékú rugós légpuska; felnőtt, nő: Varjassy-Kiss Zsuzsanna (HSK Baja)
Nyíltirányzékú rugós légpuska: Zákányi Darinka (HSK Baja)
Levegős légpuska; felnőtt, férfi: Tóth Viktor (Kecskeméti Lövész SE)
Levegős légpuska; junior, fiú: Kiss Zoltán (Városföldi SE)
Levegős légpuska, serdülő, fiú: Tóth Tibor (Városföldi SE)
Nyíltirányzékú rugós légpuska; felnőtt, férfi: Kedves Ádám (HSK Baja)
Sportpisztoly; serdülő, fiú: Tokodi Tibor Bence (Kecskeméti Lövész SE)
Sportpisztoly; felnőtt, férfi: Tóth Viktor (Kecskeméti Lövész SE)

hozzászólok