2024. 3. Irma, Tímea

Sport

Hosszú Katinka az első bajai olimpiai bajnok?

Antal Tibor | 2016. Augusztus 07. 14:47:35 | Utolsó frissítés: 8 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Magyar idő szerint ma hajnalban Hosszú Katinka első versenyszámában 400 vegyesen magabiztos úszással, 4.26.36 perces hatalmas világcsúccsal nyert olimpiai aranyérmet, és sok pénzt tennénk rá, hogy nem ez lesz az egyetlen aranya Rióban, hiszen világranglista vezető 200 vegyesen is, és a többi számában is vannak esélyei.

 

Fotó: MTI

 

De vajon ő  Baja első bajnoka az ötkarikás játékok történetében?

 

Először is azt mindenki tudja,csak nem mindig számol vele, hogy bizony Vereczkei Zsolti vitrinjében is ott díszeleg 3 arany 3 bronz mellett, még ha ő ezeket paraolimpián is szerezte. Sorrendben Barcelonában, Atlantában és Sydneyben, a bronzokat pedig Athénból, Pekingből és Londonból hozta el.

 

Vereczkei Zsolt Fotó:MTI

 

Első arany az “épek” olimpiájáról?

 

Kerestük ide a jelzőt, hogy miként fogalmazzuk úgy a jelzőt, hogy véletlenül se sértsünk meg senkit. Szóval az volt a kérdés, hogy vajon Katinka aranyát megelőzően volt-e olyan bajai sportoló, aki nem paraolimpián szerzett olimpiai aranyat. A választ a wikipédián találtuk meg, ugyanis Dr. Pósta Sándor igaz nem Baján született (Katinka sem, hanem a pécsi kórházban), de bajai család gyermekeként a pest megyei Pándon.

 

Dr Pósta Sándor Forrás:www.szabadsag.ro

 

Lássuk mit ír róla az internet lexikona:

 

Dr. Pósta Sándor 1888 – 1952

Bajai család gyermekeként született, a Bajai Gimnázium kitűnő tanulója volt.Ezután Kolozsvárra járt orvosi egyetemre, ahol már számon tartották mint tehetséges kardvívót. Fényesnek induló sportkarrierjét azonban megszakította az első világháború. A lövészárokból súlyos csípősérüléssel tért haza, ám Bécsben megoperálták, majd onnan visszatérve gyógytornázni kezdett, és ez lehetővé tette, hogy ismét vívni kezdjen.

 

Az 1924-ben rendezett párizsi olimpiára kiküldetése pénzügyi gondok miatt kétségessé vált, végül Baja városa vállalta annak minden költségét.

A Berty László, Garay János, Pósta Sándor, Rády József, Schenker Zoltán, Széchy László, Tersztyánszky Ödön, Uhlyarik Jenő felállásban szereplő kardcsapat az ezüstérmet szerezte meg az olimpián, miután a döntőben 8:8-ra végzett az olaszokkal, azonban 46:49-es tusarányban alulmaradt. Ennek a döntőnek Pósta volt a negatív hőse, ő vesztette el az utolsó előtti csörtét.

Öt nappal később aztán az egyéniben Pósta javított. A nyolcas fináléban hárman holtversenyben végeztek az élen 5 győzelemmel, ezután körmérkőzés döntött a győztesről, és Pósta itt már simán nyert: 4:0 arányban a később ezüstérmes  francia Roger Ducret 4:1 arányban pedig a bronzérmes Garay János ellen.

Pósta ezenkívül tagja volt a Berty László, Lichteneckert István, Pósta Sándor, Schenker Zoltán, Tersztyánszky Ödön összeállítású tőrcsapatnak is, amely harmadik helyezett lett, ezzel mindhárom éremből gyűjtött egyet-egyet Párizsban.

 

Szóval eddigi kutatásaink szerint 1924-ből már van egy aranyunk, de ha valaki ki tudja még egészíteni  történetet az jelezze felénk.

 

Frissítés:

 

Hozzászólásokban jelezték, hogy Dunai Antal és Páncsics Miklós labdarúgásban olimpiai bajnok volt 1968-ban Mexikóvárosban, de ők eredendően garaiak voltak

 

I

 

Fotó:MTI

 

Hosszú Katinka további menetrendje az olimpián:

 

Augusztus 7. Vasárnap

 

18.02  100 m hát, előfutamok

4.36    100 m hát, elődöntő

 

Augusztus 8. Hétfő

 

18.54  200 m vegyes, előfutamok

3.30    100 m hát, döntő

4.33    200 m vegyes, elődöntő

 

Augusztus 9. kedd

 

18.26  200 m pillangó, előfutamok

3.34    200 m pillangó, elődöntő

4.29    200 m vegyes, döntő

 

Augusztus 10. szerda

 

19.34 4×200 m gyorsváltó, előfutamok (Magyarország – Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka, Késely Ajna, Verrasztó Evelyn)

3.54   200 m pillangó, döntő

4.55   4×200 m gyorsváltó, döntő

 

Augusztus 11. Csütörtök

 

19.40  200 m hát, előfutamok

3.32    200 m hát, elődöntő

 

Augusztus 12. Péntek

 

3.03: 200 m hát, döntő

 

 

hozzászólok