2024. 29. Gedeon, Johanna

Sport

Gyászolunk!

Antal Tibor | 2019. Feburár 03. 18:53:09 | Utolsó frissítés: 5 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

2019 február 1-én életének 89. évében otthonában elhunyt Tax Imre, a bajai kosárlabda élet évtizedekig meghatározó személyisége, Baja város sportjáért díj tulajdonosa, Mesteredző, nyugalmazott sportfelügyelő.

 

Tax Imre 1930 – 2019

Tax Imre neve valódi fogalom a bajai kosárlabda sportban, kosárlabda-iskolát teremtett, edzőként, klubvezetőként több mint négy évtizeden át  dolgozott a város sportjának fejlődése érdekében. Mind a férfi mind pedig a női vonalon tevékenykedett. Bajnoki és kupa érmek, hazai és nemzetközi sikerek fémjelezték szakmai munkáját. Az általa írt, 1990-ben megjelent „Kosaraskönyv” alap egy bajai sportkedvelő könyvespolcán.

 

 

 

Edzői munkásságának méltó elismerése 84 éves korában történt, amikor a Magyar Edzők Társasága által odaítélt Mesteredzői Életmű Díjat vehette át.

 

Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke és Tax Imre  Fotó:hunbasket.hu

 

– “Sport vénám lett és volt egész életemben. Nem csak edző, gazdasági részt is, mindent csináltam ami a sporthoz tartozott. Nagyon örültem, hogy pont ott, ahol nem sikerült továbbtanulnom, ott kapom meg 84 éves koromban ezt a diplomát.
1953-ban határoztam el, hogy kosárlabdaedzőként dolgozok, bár főállásban csak az utolsó 9 évben voltam, akkor sportvezetőként. Kiemelkedő ifjú játékosom volt Kovács József, majd később Rátvay Zoltán. Meg kell említeni a hölgyek közül a 250-szeres válogatott Czirákyné Rátvay Katalint, aki Európa-válogatott is volt, sőt az 1966-os női Eb gólkirálynője, valamint a másik kiváló játékost, Kozicsné Görög Rózsát.” – fogalmazott Tax Imre 2014-ben Életmű Díjának átvételekor

 

 

Szombaton lesz a temetés

 

 

 

 

 

 

 

 


hozzászólok