2024. 28. Hajnalka

Sport

Durva lesz a közös edzés

Antal Tibor | 2021. December 18. 15:46:06 | Utolsó frissítés: 2 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Bajai Péter és Bálind Mátyás

A Baja Város Sportjáért Díjat ketten is kiérdemelték az idén. Egyrészt Bálind Mátyás veterán motoros, valamint a Mogyi Sportegyesület, akik nevében Bajai Péter vette át az elismerést az ünnepi testületi ülésen.

-1939-ben ültem először motorra. Méghozzá egy Hercules Sachs-ra, melynek tulajdonosa a bácsbokodi Tuchart Jakab volt, és odaadta a motort, hogy hozzam vissza a szervizből. 1949-ben kezdtem versenyezni. 1949-től 69-ig Budapesti Dózsa és Budapesti Honvéd színeiben , valamint Ausztráliában is versenyeztem szabadkártyával. A legjobb időszakom 1963-tól 70-ig tartott. Két világbajnoki futamon is részt vehettem Budapesten, ahol 38 indulóból 5. illetve 7. helyen végeztem, és nem mellékesen én voltam a világbajnokság tolmácsa is. Emellett 350 ccm-es kategóriában magyar bajnok lettem. Ez annak köszönhető, hogy mi vidékiek jobbak voltunk, mint az elit pestiek, akik mindig elhappolták előlünk az új motorokat. Mi a motorokkal éltünk, szereltük őket, készítettünk hozzájuk alkatrészt, és edzettünk vele. Az összes magyar pályán én tartottam a pályarekordot. Még a soproni Lővérek szerpentinein is, ahol akkor az edzésen, és a futamon is meghalt egy versenyző annyira veszélyes volt.

-Most milyen motorjai vannak, és mikor motorozott utoljára?

-Én minden nap motorozok március 28-tól szeptember 28-ig, télire pedig kijelentem őket. A jelenlegi motorom egy 1198 ccm-is 204 lovas Ducati, ami csak nekem van Magyarországon. A Fogarty Baileys és a Carlos Checa ezzel nyert világbajnokságot. De van egy másik gépem ami a legújabb Ducati V4-es. 226 lóerős, álló helyzetből 7.9 másodperc alatt gyorsul 200-ra, és 295-nél váltok hatodikba. Szóval félelmetes. De a vírus miatt még csak 4000 kilométert tudtam használni így 94 évesen.

– És hány évet szeretne még motorozni?

–Hát amíg a jogsit odaadják:) 74 éve van jogsim, és még nem voltam büntetve, erre nagyon büszke vagyok.

Egészségére Matyi bá

A szombati megosztott díjazásnak azonban már most meg van a pozitív hozadéka. Bajai Péter ugyanis felkérte Matyi bácsit, hogy tavasszal az egyik bicajos edzésen legyen felvezető motorosuk. Fel kell kötnie addig a triatlonosoknak a gatyát, ugyanis Matyi bá lakott területen kívül nem igazán szeret 60-as sebesség alatt lötyögni a lassabb Ducatival sem. Egy biztos: ha összejön az edzés, mi ott leszünk, hogy megörökítsük.

hozzászólok