2024. 24. György

Sport

Brazil jiu-jitsu edzések indulnak Baján

Hidas Gábor | 2023. Május 10. 17:39:29 | Utolsó frissítés: 12 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Hidas Gábor edző

Egy olyan versenysportot, illetve sportágat szeretnék bemutatni, ami a legtöbb ember számára ismeretlen még talán neked is. Amikor megmondom a nevét akkor furcsa pillantásokat kapok és nem igazán tudják, hogy mi is ez. És ez nem más, mint a szívemnek legkedvesebb sportja Brazi jiu-jitsu (BJJ).

De akkor mi is ez?

Brazil jiu-jitsu az egyik leghatékonyabb földharc stílus. Ma már nélkülözhetetlen a kever harcművészetben, illetve a judo komolyabb szintjein is gyakorolják. A brazil jiu-jitsu egy mentális játszma, filozófia, életstílus. Az 1904 –ben egy judo szakértő Mitsuyo Maeda Amerikába látogatott, hogy népszerűsítse a judot. Majd az 1910-e években eljutott Brazíliába, ahol egy általa tartott bemutatón találkozott egy befolyásos üzletemberrel Gastao Gracie-vel és annak gyerekeivel, akiknek ez nagyon megtetszett ezért kérték, hogy tanítványukká fogadja őket, aminek Maeda eleget is tett. A későbbiekben Carlos Gracie és Helio Gracie a brazil ju jitsu megalapítói lettek. Majd mindegyik generáció hozzátett, csiszolt a technikákon.

Mi az a Bjj filozófia?

 Brazil jiu-jitsu alapelve egyszerű egy náladnál nagyobb ellenfelet földre vidd majd különböző fojtásokkal, feszítésekkel feladásra kényszerítsd. A bjj-t a judotól az különbözteti meg hogy míg a judoban, ha hátadra dobnak vége a küzdelemnek, addig a bjj benn csak akkor kezdődik igazán a harc.

Miben különbözik a bjj a többi küzdősporttól?

A bjj benn nincs sem ütés, sem rúgás. Aztán még ott van a birkózás, ami szintén egy földharc rendszerű sport, de velük ellentétben rajtunk van Gi ruha, illetve van olyan versenyszám, ahol rövidnadrág pólóban vannak a versenyzők ezt nevezzük Nogi-nek.

Hogyan találkoztam a Bjj-vel?

2013 ban Hódmezővásárhelyen katonakén szolgátam mikor elsőkén  találkoztam a Brazil jiu-jitsuval. Ennek már 11 éve azóta foglalkozom ezzel a sportággal. Az idei évben kezdtem el azon dolgozni, hogy egy saját termet nyithassak és megismertessem a bajaiakkal  ezt az újfajta mozgásformát. A bjj t mindenkinek ajánlom életkortól illetve nemtől függetlenül. A legfontosabb célom hogy a jövő generációit megismertessem a brazil jiu jitsuval. Idei évtől júniustól Baján a Szent Antal u 36. szám alatt megtalálnak.

Hidas Gábor

Brazil jiu-jitsu edző

Tel:30/7989772

hozzászólok