2024. 29. Gedeon, Johanna

Sport

Az első nő, aki 2 percen belül úszta a 200 hátat – Hosszú Katinka mai mérlege két arany

MTI | 2014. December 05. 18:15:29 | Utolsó frissítés: 9 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Hosszú Katinka 1:59.23 perces világcsúccsal aranyérmet nyert 200 méter háton az úszók dohai rövidpályás világbajnokságán. Ő az első nő, aki két percen belül teljesítette ezt a számot.

 

Az év női úszójának választott, s a vb szerdai nyitónapján – 200 méter pillangón és 400 méter vegyesen – két ezüst-, csütörtökön 100 méter háton világcsúccsal aranyérmet szerző magyar versenyző az első ötven méter kivételével elől volt, fokozatosan növelte előnyét, és végül hatalmas fölénnyel győzött.

 

“Két percen belül, ez azért durva… Jó, ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor valahol gondoltam erre, reméltem, hogy sikerülni fog” – nyilatkozta a hazai szövetség Facebook-oldalán Hosszú. Szavai szerint könnyűnek érezte az úszást, erőlködés, feszülés nélkül ment.  “A négyszáz gyorsról is azért léptem vissza délelőtt, hogy több erőm maradjon, meg így két órával többet pihenhettem. Nagyon boldog vagyok most!” – mondta.

 

Nem kellett sokat várni a következő aranyra és világcsúcsra, Katinka ugyanis 56.70 másodperces világcsúccsal aranyérmes lett 100 méter vegyesen  is. Verrasztó Evelyn nyolcadik lett a péntek délutáni döntőben. Hosszú végig vezetve diadalmaskodott. A régi világrekordot is ő tartotta 56.86 másodperccel, amit szeptember elsején úszott a dubaji világkupaversenyen. Verrasztó – aki a nyolcadik idővel jutott a fináléban – nyolcadikként végzett 59.31 másodperccel.

 

Aranyérmes Gyurta Dániel és Bernek Péter is

 

Gyurta Dániel aranyérmet nyert 200 méter mellen az úszók dohai rövidpályás világbajnokságán. A szám olimpiai, világ- és Európa-bajnoka a döntőben már a táv első felében az élbolyban helyezkedett el, 100 méternél elsőként fordult, és bár legnagyobb vetélytársa, a német Marco Koch megközelítette, de utolérni nem tudta. A magyar világklasszis 2:01.49 perccel csapott célba.

 

Gyurta, aki szerdán a 100 méteres távon nem indult, a péntek délelőtti selejtezőben is a leggyorsabbnak bizonyult.

“Nagyon örülök, hogy sikerült megvédenem a címemet – nyilatkozta a Magyar Úszó Szövetség Facebook-oldalán. – A mai nap visszaigazolta, jó döntést hoztam, amikor visszaléptem a 100-tól, hiszen délelőtt az utolsó előfutam volt a miénk, délután pedig a harmadik döntő, azaz a buszozással együtt 40 percem maradt a pihenésre, amit, úgy gondolom, mindannyian éreztünk, akik ma a fináléban úsztunk.” Gyurta hozzátette, hogy egyértelműen a győzelem volt a cél, nem a világcsúcs. 

 

“Annak örülök, hogy fél másodperccel a többiek előtt vagyok még mindig, de tisztában vagyok azzal, hogy ez csak egy rövidpályás vb – az igazi kihívások ezután következnek. Ami jó, hogy sikerült ezt az évet egy ilyen címmel zárnom, mert elismerem, nem volt annyira kimagasló ez a szezon, mint a korábbiak – mondta, majd magyarázattal is szolgált: – Szándékosan fogtuk vissza ezt az idényt, hogy a következő két évre, amikor jön a nagypályás világbajnokság és az olimpia, meglegyen a kellő erő, hogy továbbra is a többiek előtt maradjak.”

 

 

Bernek Péter 3:34.32 perces országos csúccsal aranyérmet nyert 400 méter gyorson az úszók dohai rövidpályás világbajnokságán pénteken. Az eddig inkább hátúszásban jeleskedő 22 éves BVSC-versenyző már délelőtt az összesítésben első helyet érő időt úszta, és a délutáni döntőben még ezen is jelentősen tudott javítani. Eredménye, amely világbajnoki csúcs is, 3.02 másodperccel volt jobb a délelőtti magyar rekordnál.

 

A döntőben 100 méterig a második helyen haladt, akkor az élre tört, majd egyre növelte előnyét, amelyből mintegy két testhossznyit megtartott a célig.

 

hozzászólok