2022. 23. Dezső

Sport

Átkeresztelték a sportcsarnokot

Antal Tibor | 2022. Május 14. 14:12:51 | Utolsó frissítés: 1 hete

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Jeles kis ünnepségre gyűltek össze a kosárlabdázók, sportbarátok, egykori kollégák ismerősök szombat délután a Pázmány Péter utcában, ugyanis a Türr István Sportcsarnokot átkeresztelték a nemrég elhunyt egykori válogatott kosárlabdázó, a Tóth Kálmán Szakközépiskola, később jogutódja a Szent László ÁMK testnevelés tanára emlékére Rátvay Zoltán Sportcsarnokra. A felirat már korábban elkészült, az emléktáblát unokája Molnár Szabolcs leplezte le az épület falán.

De ne szaladjunk ennyire előre. Az összegyűlteket Hajdók Róbert, az iskola igazgatója köszöntötte, aki korábban diákja és kollégája is volt Rátvay Zoltánnak. Hangsúlyozta, az átkeresztelés feltételeként szabták meg, hogy teljes egyetértés legyen az ügyben, és ez megvalósult. Méltatta munkásságát, valamint szókimondó stílusát jól jellemezte azzal, hogy a diákokat a tanár úr csak két csoportba sorolta: a kosarasokra, és az összes többi halandóra, majd a direktor hozzátette, hogy sajnos ő is az utóbbiba tartozott. A leggyakoribb mondata pedig a “Mit csinálsz, ki az osztályfőnököd?”-volt ami után menekült mindenki aki ezt hallotta.

Hajdók Róbert

Őt Dr. Mayer János követte, aki összefoglalta azokat a sportsikereket, amiket Rátvay Zoltán játékosként, edzőként és testnevelő tanárként elért, és kiemelte, nem méltatlan, hogy Türr István helyett ezentúl egy olyan személy nevét fogja viselni a csarnok, ami a hely szelleméhez jobban kötődik. Mert aki egyszer is látta meccselni Rátvay tanár urat például a konkurens III. Béla Gimnázium ellen, abban örökre megmaradt ennek hangulata, pláne hogy a Bélát kortársa, a nemrég elhunyt szintén csupaszív Schmidt Lajos irányította.

Mayer János

De kitért a másik nagy szerelmére, a “Rátvay Tours”-ra is, azaz a tanár úr által szervezett külföldi utazásokra, amivel sok diák olyan helyekre juthatott el nyaranta, ahová másképp nem lett volna lehetősége. Erről fia, Rátvay Tamás is megemlékezett aki a család nevében mondott köszönetet.

Rátvay Tamás

Mint elmondta, édesapja ezer szállal kötődött ehhez a csarnokhoz. Testnevelő tanárként, edzőként, később játékvezetőként, ellenőrként, de mikor már nyugdíjas éveit taposta, akkor is betért estefelé, hogy megkérdezze, miért hagyták égve a villanyt.

Az emléktáblát Szakács Tibor az iskola lelkésze áldotta meg

Rátvay Zoltán a pályafutása kezdete kivételével megszakítás nélkül 40 évet tanított a Tóth Kálmán Szakközépiskolában és jogutódjában a Szent László ÁMK-ban. Szép gesztus az iskola részéről, hogy így emlékezik meg egykori tanáráról. Az összejövetelt állófogadás zárta.

hozzászólok