2024. 18. Alexandra, Erik

Sport

Alközponti tájékoztatót tartottak

Antal Tibor | 2017. Április 04. 16:49:56 | Utolsó frissítés: 7 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Múlt hét csütörtökön A Labdarúgás Utánpótlásáért Alapítvány tartott alközponti tájékoztatót Baján  a Malom étteremben. Az összejövetelt Nagy György, az egyesület elnöke nyitotta meg.

 

Nagy György

 

Az MLSZ Bács-Kiskun megyei igazgatóságát Herczeg Ferenc képviselte, aki az átszervezések lényegéről beszélt. Az MLSZ 12 regionális központot hozott létre, melyek közül Baja a kecskemétihez tartozik.

 

A KLC – KTE SI alközpontjai:

 

Kiskunhalasi Szilády RFC
Labdarúgás Utánpótlásáért Alapítvány Baja
Ceglédi VSE
Szolnoki MÁV FC
Szeged 2011
KLC-KTE SI (alközponti feladatok ellátásában is)

 

A bajai alközponthoz nem csak a környék községei tartoznak, hanem Jánoshalma és Kalocsa is. Megtudhattuk, hogy innentől kezdve 3 szinten fognak Bozsik tornákat rendezni. Az A szintűn a regionális központok válogatottjai játszanak egymás ellen, a B szintűn az alközpontok válogatottjai a régión belül, a C szintűn pedig az egyesületek. Az eredményt sehol nem fogják számolni.

 

 

A tájékoztató után kérdezni lehetett, amit a jelenlévő szülők közül többen meg is tettek. Mint köztudott, az alközponti kinevezéséért két egyesület is versenyt futott Baján: a LUA és a BLSE.  A kényes döntésben végül Fercsák Róbert, Baja város polgármestere a LUA-nak írt alá szándéknyilatkozatot a pályahasználattal kapcsolatban, és az MLSZ Bács – Kiskun megyei igazgatósága is a LUA mellett tette le a voksát. Ezzel kapcsolatban  Herczeg Ferenctől megtudhattuk, hogy a megyei MLSZ-ben nem ő döntött a kérdésben, de kikérték a véleményét. A szakember korábban többször járt Baján és Vaskúton is edzéseket ellenőrizni, és azt tapasztalta, hogy bár nagyon jó csapatai vannak a BLSÉ-nek, sokkal jobban látszik a LUA-s csapatok felszereltségén a TAO-s támogatások felhasználása, és náluk az edzésvázlatok is mindig rendben voltak. Beszélt arról is, hogy leveleket kapott egy buszos vállalkozótól, aki arra panaszkodott, hogy rengeteg elmaradása van felé a BLSÉ-nek, és hogy ő így nem fogja a csapatot elvinni a régiós Bozsik tornákra. Azt is megtudhattuk, hogy fél éve bekérték mind két egyesülettől, azt a listát, hogy hány és milyen képesítésű edzővel rendelkeznek. Ekkor a LUÁ-tól egyből jött az információ, a BLSÉ-től meg szinte könyörögni kellett érte. Ezeket összefoglalva és Goretich Krisztiánék törekvéseit látva ő is a LUA mellett tette le a voksát.

 

 Herczeg Ferenc

 

–   Ezek után Goretich Krisztián elmondta, hogy szerinte Baján nem széthúzásnak kellene lennie, hanem összefogásnak. Szerinte jobb lenne, ha a jövőben nem három, hanem egy utánpótlás nevelő egyesület lenne a városban, és abban mindenki megtalálná a helyét. Beszélt a következő fejlesztésekről is. Augusztus közepéig egy a város által megnyert  pályázatnak köszönhetően fel fogják újítani a Petőfi – szigeti „bütykös” pályát, ami nem a LUÁ-s, vagy BLSÉ-s, hanem minden bajai gyerekeknek fog épülni. Ez után egy olyan létesítményre fognak pályázni (ami előírás is az alközpontoknak) ami öltözőket, rehabilitációs szobát, kondi termet, orvos szobát, társalgót, éttermet fog tartalmazni lent a Petőfi – szigeten. Azt is megtudhattuk, hogy az alapítvány okiratában benne foglaltatik, hogy nem lehet felnőtt csapatuk, de annak nincs akadálya, hogy egy felnőtt gárdának a bajnokságban induláshoz szükséges  összes utánpótlás csapatát  biztosítsák, mint ahogy a létesítményeket is, illetve minden mást ami a nem pénzbeni működéshez szükség lenne. „Baja város önkormányzatának illetve  a felnőtt csapatot működtető egyesületnek is el kell döntenie, hogy Baján milyen irányban szeretné a felnőtt futballt eltolni, de azt én merem mondani, hogy Baján biztos hogy lesz felnőtt csapat. Azt hogy az most megye 3-as, megye 2-es, vagy megye 1-es szinten, azt majd a közeljövő el fogja dönteni.” – zárta sorait a leendő alközpont vezetője.

 

A fórumon ott volt Aranyos Dániel is, a bajai oályákat üzemeltető kft igazgatója. Mondanivalóját azzal kezdte, hogy ő korábban 6 évet dolgozott a BLSE vezetésében, és amikor eljött akkor megfogadta, hogy soha nem fog rosszat mondani az egyesületről, és ehhez most is tartja magát. Megemlítette, hogy Búcsú Lajosnak elnöknek sokat köszönhet a BLSE.  Az NB II-ben 4. helyezést ért el, és a Magyar kupában is a legjobb 8 közé került a felnőtt csapat. Majd elismerően nyilatkozott Zomborcsevics Matyi bácsiról is, akivel a pályafoglalásokat szokták intézni. Ezek után reagált a BLSE honlapján kiadott közlemény a kft-vel foglalkozó részére:

 

„Mára odáig jutottunk, hogy a harmadik forduló után, még mindig nem edzhettünk a város fő pályáján, edzéseinkért 7620 Ft/óra bérleti díjat fizetünk a műfüves pályán az üzemeltetőnek. Még bajnoki mérkőzést sem játszhattunk a fő pályán. A Város egy frissen alakult egyszemélyes, érsekcsanádi Kft-re bízta a sportlétesítmények üzemeltetését.”

 

–      A BLSE-nek kettő mérkőzést kellett játszania a műfüvön a füves pálya alkalmatlansága miatt. A mérkőzések és edzések idejét és helyszínét folyamatosan egyeztettük Zomborcsevics Matyi bácsival aki az egyesület koordinátora. Kollégám és Viszmeg Balázs a felnőtt csapat másod edzője pálya bejárást is tartott. A fent említett két egyesületi alkalmazottnak teljesen korrekt volt a hozzáállása s megerősítették ha van máshol játszani ne tegyük tönkre a pályát.

–      A négy bajai labdarúgó egyesület kedvezményesen 6.000,- Ft + ÁFA/óra azaz bruttó 7.620,- Ft/óra bérleti díjért használja a nagy műfüves pályát. Ebben benne van az öltöző használat ( víz,villany,fűtés) és ha kell a pálya világítás is. Ez az egyesületeknek a TAO adta támogatással utánpótlás csapatok tekintetében 762,- Ft/ órát, felnőtt csapat esetében 2.286,- Ft/ órát jelent.

–      Sajnálattal olvastam hogy jogi személyként lettem megszólítva.      A „frissen” alakult cégről csak annyit hogy 2014 január végén lett alapítva s Bajai SK Kft a becsületes neve, bajai telephellyel és irodával.

 

A fórumon mi is tettünk fel kérdéseket. Először is, hogy van e valami elvárás az alközpontoktól azzal kapcsolatban, hogy a korosztályos csapatai milyen osztályban játszanak a nagypályás bajnokságokban. A BLSE ugyanis jelenleg több korcsoportban is magasabb osztályban játszik a LUÁ-nál, ennek ellenére mint láthattuk ez nem befolyásolta a döntést. A kérdésre Herczeg Ferenc válaszolt, akitől megtudhattuk, hogy lesznek elvárások e körben az alközpontoktól.

 

Másodikként Aranyos Dánieltől kérdeztük meg, hogy korábbi terveihez hasonlóan fontolgatja-e nagypályás csapat elindítását a következő szezonban megyei bajnokságban. Erre nemleges választ kaptunk. Tehát ha a BLSE tartja álláspontját, és ősszel nem indul a bajnokságban, akkor a Bajaszentistván lehet a város egyetlen nagypályás felnőtt csapata, mely jelenleg mindössze 3 megszerzett ponttal az utolsó helyen áll a megyei II.osztály déli csoportjában, és a megyei III. osztályból mind két feljutó vállalná  a magasabb osztályt, akkor  kiesne. A III. osztály déli csoportját vezető Hercegszántónál van ilyen szándék, a nyugati csoportban a Géderlaknál viszont aligha. Így elképzelhető hogy megye 2-es maradhat a „Szentetyien”, vagy akár a BLSE csapat nélkülivé váló játékosaiból beerősítve akár a megyei I. osztályt is elvállalhatná (ha az MLSZ felkéri), hiszen ebben a ligában évek óta nincs 16 csapat, és most ugyeráadásul egyel fogyni fog a létszám. Egy teljesen új csapat viszont csak a megyei III.osztályban indulhatna.

 

Harmadrészt Goretich Krisztián összefogással kapcsolatos gondolataival kapcsolatban kérdeztük, hogy a harmadik bajai utánpótlás egyesülettel, a válogatott Hangya Szilvesztert is kinevelő Kinderball SE-vel vannak-e esetleges fuzionális tárgyalások, de erre érdemleges választ nem kaptunk.

 

Az összejövetelt közös pogácsázás zárta.


hozzászólok