2024. 19. Vilhelmina

Sport

A jogi problémák az UEFA és a Barcelona között

| 2023. Április 19. 12:26:31 | Utolsó frissítés: 1 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Márciusban robbant ki egy hatalmas botrány a világ egyik legismertebb labdarúgócsapata körül, amelynek eredményeként az Európai Labdarúgó Szövetség, az UEFA is vizsgálatot indított. Ez most nem egy fizetésekhez vagy átigazolásokhoz köthető ügy, annál jóval súlyosabb, ahogy arra a MightyTips oldala is rámutatott. A következőkben részletesen megnézzük, hogy miről van szó és milyen következményei lehetnek az ügynek a Barcelona csapatára. 

A botrány háttere

A legfrissebb foci hírek FC Barcelona vonatkozásában ritkán szólnak olyasmiről, mint ami miatt a Spanyol Labdarúgó Szövetség és az UEFA is vizsgálatot indított. Az ügy hátterében az áll, hogy az FC Barcelona részéről fizetéseket hajtottak végre korábban a Spanyol Labdarúgó Játékvezetők Technikai Bizottságát vezető Jose Maria Enriquez Negreira részére. 

A vizsgálat eredményeként akár ki is zárhatják az UEFA Bajnokok Ligája sorozatából a csapatot.  A katalán klubot „a labdarúgást érintő folyamatos korrupcióval” vádolták meg a barcelonai tartományi ügyészségen. Az UEFA már elég sok dokumentumot bekért a Spanyol Labdarúgó Szövetségtől, az még nem ismert, hogy az FC Barcelona játékosok érintett-e bárki is.

A vádak pontos részletei

Az ügyre akkor derült fény, amikor adónyomozási vizsgálatot indítottak Enríquez Negreira cége ellen. Negreira a játékosküldő bizottságot vezette 1994 és 2018 között, ő volt tehát az, aki a bizottság élén a végső szót kimondta a bírók kijelöléséről és küldéséről. 

A legfrissebb foci hírek FC Barcelona ügyében arról szólnak, hogy elvileg semmilyen bizonyíték nem utal arra, hogy az eredményekre hatással lettek volna a Negreira részére érkező fizetések. A fizetések 2001 és 2018 között történtek, állítólagosan tanácsadói szolgáltatásokért cserébe. Napjainkban is eléggé bevett gyakorlat, hogy a nagy csapatok fizetnek szakértőknek bírókról készített jelentésekért, de az nem annyira bevett gyakorlat, hogy annak az embernek a cége kap pénzt, aki egyébként a bírók küldéséről is dönt minden Barcelona meccs vonatkozásában.

Az UEFA és a Barcelona másként vélekedik az ügyről

Az UEFA az ügy kirobbanása után egyből vizsgálatot indított és hangsúlyozták, hogy nagyon szigorú büntetéssel fognak fellépni minden klub ellen, amelyről bebizonyosodik, hogy befolyásolni próbálták az egyes meccsek eredményét. Tehát ha bebizonyosodik, hogy a bírók vonatkozásában bármiféle korrupció is történt bármely Barcelona meccs kapcsán is, akkor egy egész szezonra vonatkozóan eltilthatják a Barcát a nemzetközi kupasorozatoktól. Ez azért fájdalmas lenne a csapat számára, főleg, hogy most toronymagasan vezetik a La Ligát, ahogy az a https://mightytips.hu/ oldalán is látható.

A katalán csapat mindenesetre sietett leszögezni, hogy semmiféle rosszhiszemű dolgot nem követtek el, teljesen tisztán és nyíltan fizettek pénzt Negreira cége számára egy tanácsadói szolgáltatásért, olyanért, amelyet semmilyen szabályzat nem tilt.

A botrány hatásai a klubon, a ligán és a rajongókon

Alapvetően a Barcelona számára egy esetleges hátrányos döntés súlyos hatásokat okozhat, hiszen azt jelentené, hogy nem indulhatnának az UEFA Bajnokok Ligája 2023/2024-es sorozatában. Idén mondjuk nem jutottak túl sokáig 

  • A Bajnokok Ligájában,
  • Kiestek a spanyol kupából
  • és még az UEFA kupa utódjának számító Európa Ligából is búcsúztak elég gyorsan. 

Viszont ha jövőre nem léphetnének pályára nemzetközi kupasorozatban annak ellenére, hogy mondjuk bajnokok lettek Spanyolországban, az rendkívül nagy érvágás lenne anyagilag és presztízs szempontjából is. A Barcelonát edző Xavi mindenesetre azt nyilatkozta, hogy az FC Barcelona játékosok semmilyen formában nem érintettek és nem is befolyásolja a teljesítményüket az ügy.

Azt mindenesetre Negreira és a Barcelona is lenyilatkozta több fórumon is, hogy az egykori technikai bizottsági vezető mindösszesen annyit csinált az üzleti kapcsolat keretén belül, hogy folyamatosan információkat adott a katalánoknak arról, hogy egyes játékvezetők mire „harapnak”, azaz mit kell mindenképpen kerülniük a játékosoknak. 

A jogi hatások és a következő lépések

Az UEFA kupa utódjának tekinthető Európa Liga és a Bajnokok Ligája szereplés vonatkozásában meghatározó lépések következnek rövidesen. Első körben egy nyomozó bíró fogja megvizsgálni a dokumentumokat és a vallomásokat, majd dönt arról, hogy vádat emelnek-e végül az ügyben valaki ellen. A Negreira idején aktív bírók közül akik megszólaltak, mind azt mondták, hogy egyszer sem kaptak semmiféle kérést vagy utasítást Negreirától bármelyik meccs vonatkozásában. 

Azt azért ki kell emelni, hogy komoly szankciókra jogilag már nem fog sor kerülni, egyszerűen azért, mert minden vonatkozó határidő lejárt. Azonban az UEFA és a Spanyol Labdarúgó Szövetség könnyedén dönthet úgy, hogy büntetésként kizárja a jövő évi nemzetközi kupasorozatból a katalán klubot vádemelés vagy ítélethozatal esetén. Viszont azt is hangsúlyozni kell, hogy még azt sem lehet tudni, hogy mikor kerülhet sor a következő lépésekre, tehát ez az ügy akár hosszú hónapokon át húzódhat még.

A Barcelona körül kirobbant botrány hatásait nehéz megjósolni. Az biztos, hogy a csapatnak nem tesz jót egy ilyen ügy megint, viszont simán lehet, hogy egyébként ténylegesen nem történt semmi olyan, ami miatt szankciókat kellene kilátásba helyezni. A lényeg most tehát a bizonytalanság, viszont tanulságként mindenképpen levonható, hogy a csapatoknak nem szabad olyan emberekkel üzletelni, akiknek tényleges ráhatásuk lehet a pályán lezajló fejleményekre.

hozzászólok