2018. február 25. Mátyás

Nagyvilág

Radioaktív felhő Európa felett

24.hu | 2017. november 22. 10:58:28 | Utolsó frissítés: 1 éve


A kormány azonnal derítse ki a paksi beruházás kivitelezőjénél, hogy milyen radioaktív felhő kering Európa felett – sürgeti kedd esti közleményében az LMP a 24.hu szerint.

A feltételezhető felelős, az orosz Roszatom cég (amelyik a paksi atomerőmű bővítést is végezné) tagad vélhetően az ő telephelyükről került a levegőbe az a radioaktív szennyeződés. A szennyeződésre az osztrák hatóságok hívták fel először a figyelmet amit később több ország is megerősített köztük magyarországi mérés is. Ezért az LMP felszólítja a kormányt, hogy „használja ki remek kapcsolatait és kérjen azonnali tájékoztatását az orosz féltől a szennyezést eredetéről, és arról tájékoztassa részletesen a magyar lakosságot is”.

 

Fotó REUTERS/Yuri Maltsev

 

Az orosz meteorológiai szolgálat azóta már elismerte az esete, vagyis hogy néhány hete a megengedett határértéket ezerszeresen meghaladó radioaktív felhőt regisztráltak az Urál felett. Az LMP szerint nehezen hihető, hogy a környéken használt fűtőelemeket tároló létesítménnyel rendelkező Roszatom semmit ne tudna a szennyezésről.

Az ellenzéki párt azt várja a kormánytól, hogy „ne falazzon” az oroszoknak, „ne vegyen részt az eset eltussolásában”. Ha pedig bebizonyosodik, hogy a Roszatom bármilyen, a szennyezéssel kapcsolatos információt visszatartott, azonnal mondja fel a paksi bővítésre vonatkozó megállapodásokat.

 

 

 Hozzászólok!

Facebook Google +
0
komment