2024. 14. Örs, Stella

Nagyvilág

Olajoshordók úsztak a Dunában

www.index.hu | 2018. Augusztus 07. 13:08:41 | Utolsó frissítés: 6 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Egy Facebook-csoportba tett ki képeket és rövid leírást egy horgász arról, hogy olajoshordók úsznak a Dunán. A férfi az Indexnek elmondta, Dunaújváros fölött, Kulcs magasságában kezdett el horgászni, de egyre zavaróbb volt, hogy sorra úsznak el a vízben a parthoz hol közelebb, hol távolabb olajoshordók, illetve szemeteszsákok. – írta az Index.hu

 

Legalább hat hordó úszott el már, amikor az egyik annyira közel jött a parthoz, hogy lemászott érte és kirángatta a vízből. Bár a záróplomba rajta volt, abból, hogy a keze milyen olajos lett, és a hordón szereplő feliratból arra következtetett, hogy a Mol-hordók tartalma kenőolaj. A felirat szerint dízelmotorolajról van szó.

 

hordó1

Fotó: Olvasó / Index
 

A zárt Facebook-csoport bejegyzése eljutott a Mol-hoz is, telefonon fel is hívták a cégtől, hogy megkérdezzék, milyen hordókat és mennyit látott. Illetve azt is, hogy pontosan hol találhatóak, mert ők felveszik a kapcsolatot a katasztrófavédelemmel is. A cégtől rátelefonáló hölgy azt mondta,  nem tőlük kerültek a vízbe a hordók, és rajta vannak, hogy azok ki is kerüljenek a folyóból.

 

A vízbe úszó hordók helye kiszámíthatatlan, véletlenszerűen kerültek éppen közelebb a parthoz, vagy távolabb, és a férfi szerint még ha nem is lyukadnak ki, és jól zárnak azok, akkor is veszélyes lehet éjszaka bármilyen kisebb méretű csónaknak.

 

hordó3

Fotó: Olvasó / Index
 

A cikk megjelenése után egy ott élő olvasó jelezte, hogy vasárnap éjfél körül nagy robajra lettek figyelmesek. Úgy tűnt, hogy megrekedt egy három uszályból álló szállítmányt toló hajó a Duna kulcsi szakaszán. Hétfő hajnalra a hajó már elment, de az uszályok ott maradtak. Olvasónk valószínűnek tartja, hogy a hordók erről, az állítólag Adonyba tartó uszályról eshettek le.

Ezzel kapcsolatban az Index elküldte kérdéseit a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányságnak: szeretnék megtudni, tudnak-e a három megrekedt uszályról, tudják-e, mit szállítottak, elképzelhetőnek tartják-e, hogy azokról estek a Dunába az olajoshordók.

Megkeresték a Mol-t, tudnak-e az esetről, előfordult-e már máskor is, hogy a teli, vagy félig teli hordóikat a Dunából kellett kihalászniuk, illetve tudják-e, hogyan történhetett ez, mert az elég egyértelműnek tűnik, hogy nem ők dobálják a Dunába a hordókat. És a katasztrófavédelemnek is elküldték a kérdéseiket; tudnak-e a hordókról, tettek-e már intézkedéseket, hogy állnak a kihalászással.

 

A Mol válasza:

 

“A MOL évente több mint 150 ezer, hordós kiszerelésű kenőolajat értékesít partnereinek, közúti szállítással. A MOL a tegnapi nap folyamán értesült arról, hogy MOL logós kenőolajas hordót találtak a Duna menténi Kulcs településnél. A vállalat azonnal kezdeményezte az ügy kivizsgálását, és követve az ilyenkor érvényben lévő szabályokat, értesítette az Országos Katasztrófavédelmet. A MOL információi alapján a szóban forgó hordók nem a MOL telephelyéről kerültek a Duna vízébe, nem a MOL tulajdonában állnak. Az Országos Katasztrófavédelemmel együttműködve természetesen a vállalat kész részt venni a mentesítésben.”

A MOL az MSZ EN ISO 15750-2 szabvány (korábban MSZ EN 210:2002) szerinti hordókban értékesíti kenőanyagait. Ezek szakszerűen, megfelelő körülmények közt tárolva legalább öt évig biztonságosan megőrzik tartalmukat.”

 

A katasztrófavédelem pedig azt írta:

 

“A katasztrófavédelem ügyeletére az elmúlt napokban nem érkezett bejelentés olajoshordókkal kapcsolatban. A szóban forgó eset egy közösségi portál zárt csoportjába írt poszt formájában jutott a hatóságok – köztük a katasztrófavédelem – tudomására. A készenléti szervek haladéktalanul megkezdték a hordók felkutatását, azonban sem a tegnap esti órákban, sem ma délelőtt nem találtak a Dunán úszó olajoshordókat.

A hordók keresésében a Duna alsó szakaszán működő katasztrófavédelmi igazgatóságok, a rendőrség és a területileg illetékes vízügyi igazgatóságok vesznek részt.

 

Az ilyen és ehhez hasonló esetek megnyugtató rendezése érdekében fontos, hogy ha valaki veszélyes helyzetet lát, először haladéktalanul jelezze azt a 112-es segélyhívó számon, és csak ezután tegye közzé az információit a közösségi portálokon. A készenléti szervek és a különféle helyzetek kezelésére hivatott államigazgatási szervezetek akkor tudják megfelelően ellátni a feladataikat, ha időben jelzést kapnak a kialakult veszélyhelyzetről vagy szabálytalanságról. A tűzoltók munkája is akkor eredményes, ha a lehető leggyorsabban megérkezik hozzájuk a segélyhívás.”

 

 

 


hozzászólok