2018. február 21. Eleonóra

Nagyvilág

Műanyagot az aszfaltba!

www.hvg.hu | 2017. október 27. 21:34:19 | Utolsó frissítés: 1 éve

 

Tartósabb, biztonságosabb és olcsóbb utakat ígér egy új technológia, amely egyúttal megoldást jelenthet a nem újrahasznosítható műanyaghulladékok egyre növekvő problémájára is – számolt be erről a hvg.hu.

Az indiai kormány bejelentette, hogy 11 milliárd dollárnak megfelelő összegből épít több mint 83 ezer kilométernyi utat a következő öt évben. A műanyaghulladékok feldolgozására épülő technológiának a használata költséghatékony, tartósabb és biztonságosabb utakat is eredményez.

 

Fotó: Pinterest

 

"A műanyag utak nem csupán ellenállóbbak, hanem megoldják a nem újrahasznosítható műanyagok problémáját is" – mondta Iser Dzsudzse Aluvalia, a városi infrastruktúráért felelős kormányzati bizottság korábbi vezetője, aki szerint egy kilométernyi egysávos aszfaltút egy tonna műanyaghulladékot vesz fel, és a műanyag megkétszerezheti, vagy akár megháromszorozhatja az út élettartamát.

A technológia módszerének lényege, hogy a finomra aprított műanyaghulladékot – az édességek csomagolópapírjától kezdve a bevásárlószatyrokig – hozzáadják a forró aszfalthoz, majd az elegyet a kövekre öntik. Az eljárás 2002-ben került kifejlesztésre és mielőtt a kormány elé került már építettek utat ezzel az eljárással mégis régóta sértetlen és megőrizte jó állapotát. Eddig legkevesebb 11 indiai állam alkalmazta a technológiát több mint 100 ezer kilométernyi autóút lefektetéséhez.

Az indiai kormány 2015-ben a legtöbb autópálya-építésnél kötelezővé tette a műanyaghulladékok felhasználását. Az államok egy része azonban lassan teszi magáévá a technológiát, különböző okokra, egyebek között a műanyaghulladékok szétválogatásának és a kivitelezők megtalálásának nehézségeire hivatkozva.Hozzászólok!

Facebook Google +
0
komment