Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!
Az Egyesült Királyságbeli Aldi úgy döntött, hogy a megmaradt friss, vagy lejárat közeli, de még jó minőségű élelmiszert jótékony célra ajánlja fel. Az üzletlánc a közösségi médiában biztatta a helyi civilszervezeteket és alapítványokat, hogy szenteste napjának délutánján – mielőtt üzleteik bezárnak az ünnepekre – gyűjtsék be tőlük az ünnepek előtt megmaradt termékeket, és juttassák el a „kevésbé szerencsésekhez”. A társadalmi szervezetek mellett élelmiszerbankok és hasonló szervezetek megkereséseit várja az üzletlánc. A közösségi médiában nagyon népszerű lett a kezdeményezés a kommentelők körében, akik arra biztatták a többi élelmiszerláncot, hogy ők is tegyenek hasonlóképpen.
A 24.hu megkérdezte az Aldi magyar képviseletét, hogy itthon terveznek-e hasonló akciót. A válasz alapján kiderült, az Aldi itthon nem csak karácsonykor gondoskodik a megmaradt élelmiszer felelős felhasználásáról, hanem egész évben, ráadásul már évek óta. Válaszukban ezt írták:
„Kiemelt figyelmet fordítunk többek között az élelmiszer-hulladék kezelésére és arra, hogy az élelmiszermentés során minél több rászoruló számára tudjunk segítséget nyújtani. Az élelmiszermentést nem csupán karácsonykor és az ünnepekkor, hanem az egész év folyamán végezzük: 2008-as magyarországi piacra lépésünk óta a feleslegessé vált zöldség-gyümölcs termékeket, valamint a pékárukat az áruházakkal szerződésben lévő intézményeknek (vadaspark, állatkert, menhely vagy őstermelő) adományozzuk tovább. A lejáró élelmiszereket országszerte egyre több áruházunkból juttatjuk el az Élelmiszerbank segítségével rászorulók számára és van olyan üzletünk is, például Budakeszin, ahol nem csupán a zöldséget, vagy a szárazárut tudjuk felajánlani jótékony célra, hanem egy helyi segélyszervezet közreműködése révén megfelelő szállítást tudunk biztosítani a lejáró tejtermékek, a hús és hűtőládában a fagyasztott élelmiszerek eljuttatására a környékbeli rászorulóknak. „