2021. 20. Fábián, Sebestyén

Nagyvilág

Az MVM letiltatta volna a paksi beruházást ellenző honlapokat

greenfo.hu | 2017. Október 03. 20:44:00 | Utolsó frissítés: 3 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Megtiltotta volna az MVM, hogy két, a paksi bővítést kritizáló honlapot hozzanak létre – adta hírül a Társaság a Szabadságjogokért tudósítása után a greenfo.hu. Az MVM-nek az nem tetszett, hogy egy magánszemély lefoglalta a stopaks.hu és a nopaks.hu domaint.

Mi történik, ha a magyar gazdaságtörténet legdrágább, orosz hitelből finanszírozott beruházása, a paksi atomerőmű bővítése ellen szóló érveket mutatnád be a saját honlapjaidon, és ehhez lefoglalod a stopaks.hu és a nopaks.hu domain neveket? Hát persze, hogy bepanaszol az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt., az óriásberuházás megvalósításának felelőse a domain-regisztrációs ügyeket elbíráló testületnél. Az ügyben győzött a szólásszabadság, maradhatnak a domainek, elindulhat az állampolgári tájékoztatás.

 

 

Kicsinyesség és/vagy a szabályok teljes félreértése

Az állami tulajdonú, közpénzből gazdálkodó cég azzal érvelt a domain nevek bejegyzése ellen, hogy a Paks név erősen összefonódott az atomerőmű bővítésével, és ezáltal a stopaks.hu és a nopaks.hu regisztrációja sértené a jó hírnevét, üzleti megítélését. Alapos munkát végeztek az MVM-nél, hiszen a renitens domainek már azelőtt fennakadtak a szűrőjükön, hogy az oldal valójában működni kezdett volna.

Arra is hivatkoztak, hogy a domainregisztrációs szabályzat nem teszi lehetővé olyan név választását, amely „jelentéstartalmára vagy használatára nézve” gyaníthatóan jogellenes, valamint hogy tisztességtelen piaci magatartást jelent a domainek használata. Azzal nem számoltak, hogy itt többről van szó, mintha két mosóporgyártó cég próbálná tisztességtelen eszközökkel befeketítetni egymást.  A kérdés innentől már politikai szabadságjogokat érint: egy állampolgár szólás- és véleménynyilvánítási szabadságát sértené, ha ezen érvek alapján nem indíthatná be a honlapokat és ezáltal nem mondhatná el a véleményét a bővítés környezetvédelmi, nemzetbiztonsági és pénzügyi vonatkozásairól.

Mit mondtunk mi, a Társaság a Szabadságjogokért?

Többször elmondtuk már – és most az volt az egyik legfontosabb érvünk az eljárásban, – hogy egy közfeladatot ellátó állami szereplőnek erősebb bírálatot is el kell viselnie az átlagosnál. Ebben az esetben a jóhírnév sérelméről sem beszélhetünk, mert különbség van az egyén jóhírneve és a cég kereskedelmi jóhírnévhez fűződő érdeke között. Az egyének esetében a hírnév sérelme hatással lehet a méltóságra, cégek esetében ilyen lehetőség nincs. A nopaks és a stopaks domain nevek már önmagukban a véleménynyilvánítás, a bírálat eszközei, így ha ezeket ügyfelünk nem kapná meg, sérülne a véleménynyilvánításhoz való joga. A tisztességtelen piaci magatartás pedig azért nem valósulhat meg, mert egy magánszemély és egy monopolhelyzetben lévő társaság áll egymással szemben, akik egymásnak semmilyen értelemben nem versenytársai – sőt, a bővítésért felelős cégnek semmilyen versenytársa nincs!

Rákereshetsz arra, hogy nopaks.hu

Az ügyben döntő testület ügyfelünknek adott igazat a jogvitában: döntése szerint a „Paks” nem közismert kereskedelmi név, és ezáltal az „üzleti tisztességre” hivatkozva nem tagadható meg a más jogait nyilvánvalóan nem sértő és megbotránkozást nem keltő domain név használata. Azt is megállapította a testület, hogy a jóhírnevet nem sértik a választott domain-ek, az MVM-et nem hozzák hátrányos helyzetbe – egyébként pedig a kritikus álláspontot kifejező címek regisztrációját nem tiltja a szabályzat. Abban is igazat adtak nekünk, hogy az MVM és ügyfelünk nem egymás versenytársai.

Egy különleges ügyben sikerült megvédenünk a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságát, és ezentúl bárki bátran regisztrálhat állami vállalatokat kritizáló domaineket – írta a TASZ.

 

A TASZ teljes érvelését ide kattintva találhatod meg.


hozzászólok