2024. 14. Örs, Stella

Magazin

Útmutató a bonus malus szintekhez: mit kell róluk tudni?

| 2024. Április 02. 07:51:18 | Utolsó frissítés: 3 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

fotó forrása: pexels.com

Egy saját autó sok esetben jelent szabadságot az embernek. Bármikor el tud jutni A pontból B pontba, ráadásul kényelmesen. Gépjármű vásárlása előtt viszont nem csak a pozitív oldalát kell látni egy saját kocsinak, de azzal is tisztába kell lenni, hogy bizony felelősséget is veszünk a nyakunkba. Kötelező felelősségbiztosítás megkötése nélkül nem lehet használni egy autót! Nézzünk most meg egy útmutatót a bonus malus szintekhez, és azt, mit kell róluk tudni.

Mi is az a bonus malus?

Amikor kötelező felelősségbiztosítást köt az ember, egy úgynevezett bonus- malus besorolást adnak ki a biztosító társaságok. Ez lehet jutalmazás és „büntetés” is. Jutalmazás akkor történik, ha valaki kármentesen, balesetmentesen közlekedik a kocsijával. Ekkor bonus besorolás történik. Abban az esetben, ha valamilyen káresemény következik be, malus esetében megvonják a kedvezményt, és plusz díjat szabnak ki. Azt érdemes tudni, hogy ez a besorolás egységes a biztosító társaságoknál, hiszen ezeket nem ők határozzák meg. Új biztosítás kötésekor a bonus- malus besorolást mindig megnézik a biztosítók, és ezek fényében adják meg a díjját a biztosításnak.

Útmutató a bonus malus szintekhez: mit kell róluk tudni?

Az egyik leggyakoribb kérdés az autóval rendelkezők körében az, hogyan lehetséges a lekérdezése a bonus- malus besorolásnak. Szerződéskötéskor a biztosítónak minden fontos adatot meg kell adni. Ez azért lényeges, mert ezek befolyással lehetnek a besorolásra is. Meg kell adnunk például, hogy mely társaságnál volt korábban biztosításunk, és melyik besorolásba vagyunk. Ezt honnan tudhatjuk pontosan?  Ezért is fontos a bonus malus besorolás lekérdezése. Legegyszerűbben a régi biztosítás felmondásakor tudjuk ezt intézni. Célszerű a biztosítót levében megkérni, hogy adja ki a részünkre ezt az adatot. Így igazán könnyen mehet az új biztosítás megkötése majd.

Új biztosítás megkötése esedékes?

Általában új kötelező felelősségbiztosítás megkötésekor szokott az emberben felmerülni, hogy mit is kell tudni pontosan a saját bonus malus besorolásának a szintjéről. Az olyan oldal, mint amilyen a fenti linkről is azonnal elérhető, nagy segítségére lehet az embernek új biztosítás megkötésekor. Itt több biztosító ajánlatát lehet megnézni és akár összehasonlítani is, így egész biztos a legelőnyösebb ajánlatra bukkanhat majd bárki.

Egy jó útmutató a bonus malus szintekhez

Ne feledjük, hogy évente egyszer, az évforduló előtt bárki számára lehetőség van arra, hogy biztosítót váltson. Abban az esetben, ha valakit egy jó útmutató érdekel a bonus malus szintekhez, az most a legjobb helyen jár! Váratlan baleset sajnos bárkit érhet közlekedés közben, éppen ezért fontos, hogy egy jó biztosítás legyen az ember háta mögött!

hozzászólok