2018. február 24. Szökonap

Magazin

Sváb epizódok

Antal Tibor | 2017. október 10. 22:43:15 | Utolsó frissítés: 1 éve

 

Sváb népviseletes lányok is színesítették az előadást

 

Szinte teljesen megtelt kedden délután az Ady Endre Városi Könyvtár, azaz  a Zsinagóga épülete. A Népek, étkek, szokások sorozat keretében ugyanis Sváb epizódok címmel Manz Alfréd gimnáziumi tanár tartott előadást.

 

 

Az előadáson többek közt szóba került az is, hogy a helyi sváb közösség egyik nagy álma, hogy egy eredeti nagyságú "Ulmer Schachtel"-t, azaz egy ulmi dereglyét akarnak megépíteni, amely egyben emléket állítana a sváb betelepülőknek, valamintturisztikai látványosság, és oktatási - kiállítási hely is lehetne.

 

 

Mi is az az ulmi dereglye?

 

A svábok 1750 körül a Dunán ilyen hajóval közlekedve települtek Magyarországra.

"Ez a 18. században Ulmban (a Duna mellett) ácsolt teherszállító dereglye kb. 60 láb hosszú, 15 láb széles és 3 láb mély volt (1 láb = 31.3 cm). A lapos törzsnek normál vízállásnál kb. 20 tonna volt a teherbírása. Az utazási sebességet a Duna sodrása határozta meg. A Dél-Magyarországra történő utazás (kizárólag nappal) több napot vett igénybe, ami a zátonyok, valamint az esetenkénti magas vízállás miatt nem volt veszélytelen vállalkozás. A legénység 6-8 főből állt.

Egy dereglye kb. 200 guldenbe került, az utazásért 20 guldent kellett fizetni.

A célállomáson ezeket az „egyutas dereglyéket" ' szétszedték, a fát pedig eladták, mivel árral szem­beni vontatása nem volt lehetséges.

Ily módon került sok ezer Duna menti sváb a kiürült országba, amelyből kevesebb mint 100 év alatt virágzó kertet hoztak létre." -írja a sulinet.huHozzászólok!

Facebook Google +
0
komment