2021. 20. Fábián, Sebestyén

Nagyvilág

Semmi köze a főnöknek, hogy mit csinálsz a Facebookon

www.hvg.hu | 2017. Október 10. 17:20:47 | Utolsó frissítés: 3 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Attól, hogy egy munkavállaló adatai elérhetők egy közösségi oldalon, a munkáltató ezt még nem használhatják, nem kezelhetik – hivatkozik az európai uniós tagállamok adatvédelmi biztosaiból és a tagállami adatvédelmi hatóságok képviselőiből álló 29-es Adatvédelmi Munkacsoportra a hvg.hu. Ezt erősíti meg az európai uniós szabályokat elemző DLA Piper Ügyvédi Iroda is, amely szerint – és sok álláskereső beszámolója szerint is – a közösségi oldalak terjedésével egyre több esetben a munkáltatók ezeken a platformokon gyűjtenek információkat az állásra jelentkezőkről, viszont mindez adatkezelésnek minősül.

Tévedés és nem megfelelő jogalap, hogy a munkáltatók egy jelentkező személyes adatait pusztán azért kezelik, mert azok egy közösségi oldalon nyilvánosan hozzáférhetőek.

 

 

A 29-es Adatvédelmi Munkacsoport szerint megfelelő jogalap lehet a jogos érdek, ha például az álláshoz valamilyen okból szükséges a jelentkezőről elérhető információk előzetes átvizsgálása, és ezzel egy időben tájékoztatják is az álláskeresőt. 

A DLA Piper külön kiemelte, hogy az uniós munkacsoport a munkaviszony fennállása alatti megfigyelés kapcsán is fontosnak tartotta, hogy tilos a munkavállalókat általános jelleggel a közösségi oldalakon monitorozni, megfigyelni. További lényeges megállapításuk, hogy a munkáltató nem kérheti a munkavállalóitól, hogy adjanak hozzáférést olyan információkhoz, amelyeket a munkavállalók osztanak meg másokkal a közösségi oldalakon.


hozzászólok