2018. február 25. Mátyás

Magazin

Strandfigyelő: Soltvadkerten jártunk

Szász Roland | 2017. augusztus 10. 10:42:24 | Utolsó frissítés: 1 éve

 

Fotó:vadkerti-to.hu

 

Strandfigyelő sorozatunk harmadik része a Soltvadkert melletti Vadkerti - tóról, régi nevén Büdös - tóról szól, melyről egyik olvasónk Szász Roland írt beszámolót, amit ezúton is köszönünk. Illetve bíztatnánk mindenkit, hogy irjon nekünk nyugodtan, ha van élménye a környék olyan fürdőhelyeivel kapcsolatban, amire még sorozatunkban nem került sor.

 

Fotó:vadkerti-to.hu

 

Kiskamaszként nagyon sok időt tölthettem a soktvadkerti Büdös tó partján nyaranta. Sajnos ott voltam akkor is, mikor az egyik évben egyetlen éjszaka alatt szinte teljesen elpusztult a tó élővilága. Volt akkor ott minden. Camping kötelező kiürítése, a legnagyobb kánikulában a tó és környékének lezárása. Most, úgy 25 év távlatában kíváncsian vártam, hogy mi fogad... A tavat a város központi körforgalma után, az 54-es sz. főútról elágazó, elég jó minőségű úton lehet megközelíteni. Maga a tó kb 3 km távolságra van a várostól. A bekerített tó partjára két bejáraton át juthatunk. A belépő nem túl vészes, felnőtteknek 700 Ft az egész napra szóló jegy, diákoknak 400 Ft-ot kell fizetniük. 15 óra után ezek az árak 500 / 300 Ft. Az egészen kicsi gyermekek ingyenesen vihetők be magunkkal a strand területére. A napi jegyeken kívül heti-, szezonális bérlet is váltható. Hivatalos nyitvatartás hétköznap 8.00-18.00, hétvégén 8.00-19.00 közt. Minden belépő személy karszalagot kap, melynek hiányában a biztonsági személyzet kikíséri az embert a területről, újabb belépő váltásának lehetőségét biztosítva.

 

Fotó:vadkerti-to.hu

 

Mit kapunk a belépő kifizetése után? Egy szépen gondozott strandot, mely közvetlen a tónál homokos parttal, pár méterrel odébb gondozott gyeppel csábít. A nagy melegben pici hátrány talán, hogy aki árnyékban kívánja átvészelni a forróságot, annak bizony kicsit többet kell gyalogolnia a parttól. A strand üzemeltetői gondoltak a kisgyermekekre is, részükre egy kisebb részt kerítettek el a tó vizéből. (apró kis megjegyzés: Nekem nem tetszett, hogy a "kerítést" vas karóval rögzítették, számomra balesetveszélyesnek tünt) A nagyobb gyerekek csúszdázhatnak az óriás csúszdán, melynek jelenlegi díja 250 Ft/csúszás illetve korlátlanul 1500 Ft ellenében tehetik meg ugyanezt. Ha ebbe bele unnának, akkor vàrja őket a vízi akadálypálya (ugráló?), melyet szintén külön díj ellenében, az üzemeltető àltal biztosított mentő mellényben vehetnek igénybe. (1200Ft / 30 perc vagy 1800Ft / 60 perc)

 

Fotó:Oravecz József

 

Természetesen itt is bérelhető vízibicikli, illetve még surf is. Ha megéheznénk, jó néhány vendéglátóhely invitál bennünket fogyasztásra. Az árak nem vészesek, egy hamburger 650 Ft, egy gyros 1000 Ft-ért vásárolható. A szülőknek sem kell túl durván a zsebükbe nyúlni, ha a nagy melegben egy hideg sörre vágynának, mert minőségtől függően 400/500 Ft-ért csapolják korsóját. Apropó zseb! Meglepő volt számomra, hogy sem a strandon, de még a városközpontban lévő országos hírű cukrászdában sem lehet bankkártyával fizetni, mindenütt csak készpénzt fogadnak el.

 

Fotó:vadkerti-to.hu

 

 

Összefoglalva a tapasztaltakat elmondható, aki egy kultúrált, karbantartott helyen szeretne kikapcsolódni, az a soltvadkerti tó partján jó helyen jár. Nagy, mégis még ember léptékű terület, kedves, figyelmes személyzettel. Ár-érték arányban jó minősítést adnék neki. Elsősorban olyanoknak ajánlom, akik nem tömegközlekedéssel indulnának ide, mert a vasútállomástól 5, a buszvárótól 4 km a távolság.

 

Baja és a Vadkerti - tó közötti távolság 66 km, ami autóval az 54-esen kb. 1 óra alatt tehető meg.

 

A Vadkerti - tó honlapja:

http://www.vadkerti-to.hu/

 Hozzászólok!

Facebook Google +
0
komment