2021. 8. Mihály

Magazin

Mérlegen a Halfőző

| 2014. Október 07. 11:23:10 | Utolsó frissítés: 7 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

A Halfőző Fesztiválnak ugyanis olyan sajtóvisszhangja volt, amelyet nem engedhet meg magának egy ilyen nagy múltú rendezvény. Aki a Bajai Hírhatár oldalán is követte az eseményeket, meglepő beszámolót olvashatott:

„…Tulajdonképpen azok a sajtópass-ok, melyet a TV2, a Bácsmegye.hu és a Bajai Hírhatár kapott, de talán még mások is, az végül is semmire nem volt jó. A biztonsági szolgálat emberei senkit nem engedtek be az elzárt területekre, ahol a média munkatársainak lenne a helye, csak, és kizárólag akinek VIP belépője vagy Sajtó feliratú kártyája volt. … Régebben ez nem így volt és sehol máshol nem így van. Ez már a pofátlanság teteje!”(http://www.bajai-hirhatar.hu/hirek/tultoltak-a-biciklit-a-bajai-halfozo-fesztival-szervezoi)

A sorok mögött régóta bevett gyakorlat húzódik meg. Az, hogy egy nem önkormányzathoz közeli médiumot kizárnak egy városi rendezvény bizonyos helyszíneiről, vagy nem megfelelő módon bánnak a dolgozóikkal, nem az első és nem is az utolsó ilyen alkalom volt Baján. Ezt a „privilégiumot” idáig a Dél Tv munkatársai élvezhették. A sajtósok nem elvárható tájékoztatása és kezelése, számunkra csupán amatőrizmusról árulkodik, ami nyomot hagyott a fesztivál zenei kínálatán is.

Idén az utóbbi évek egyik leggyengébb könnyűzenei koncertfelhozatalát produkálta a szervezői gárda. Persze, foghatjuk az esőre is, hogy nem úgy sikerült a fesztivál, ahogyan kellett volna. A lakosság tájékoztatása felemásra sikeredett, a közlemények ugyan folyamatosan jöttek, de ütötték is egymást, míg az egyikben áttolt helyszínről írtak, a következőben már az adott koncert elmaradását osztották meg velünk. Mintha nem álltak volna a helyzet magaslatán a felelősek. Pedig mindannyian tudjuk, hogy egy szabadtéri esemény szervezése esetén mindig számolni kell az időjárási tényezővel. Az eső nem jött váratlanul, hiszen napok óta másról sem szóltak az időjárásjelentések. Hiába az esetlenség, azt azért mégsem gondoljuk, hogy ezeket a híradásokat figyelmen kívül hagyták a programokon dolgozók.

 

„Kijöttem hallgatni a ’80-as évek zenéit, amikre egy tehén táncol a színpadon.”

 

Ez a mondat, amely egy fesztiválozótól származik, sok mindent elárul. A Kozmix koncertjére például mindenki felkapta a fejét, hiszen jónéhányan azt sem tudták, hogy léteznek még egyáltalán. Zoltán Erikával mindenki együtt énekelte a Casanovát és a Túl szexi lány-t, hogy is lehetett volna másképp. Az viszont már sokakban kiverte a biztosítékot, hogy Dj Dominique retró hangulatú mixét kellett hallgatniuk, miközben az Anima Sound System kezdésére vártak.

Arról sem tudunk megfeledkezni – még ha akarnánk sem -, hogy melyik tejtermékeket forgalmazó márka támogatta a pénteki napot. A szétosztott lufik, túró rudik, vagy a színpadi képet többször is kitakaró zászlók, és popsit rázó tehenek nagyon profi marketinget sejtettek a háttérben. Reméljük, hogy a fesztivál szervezői is ellestek valamit a technikákból.

Ha jóindulatúak vagyunk, akkor azt mondjuk, hogy szombaton már szemezgethettek azok is, akik a hazai underground zenészeket kedvelik (Blahalouisiana, Fish!, Maszkura és a Tücsökraj), csütörtökön pedig volt egy kis metál is, de a jól bevált, valamelyik tehetségkutatóból kinőtt kiscsillagok idén sem hiányozhattak a színpadokról. Ezzel nincs is komolyabb problémánk, azzal viszont már igen, hogy a néhol falunapos beütés kezdi átvenni a helyét az igényes szórakozásnak. A recept viszonylag egyszerű: hívj egy-két, a kereskedelmi csatornákon felfutatott énekest, legyen egy kis musical, operett, egy kis mulatós, és a gyúrd össze valami furcsa egyvelegbe. A fiataloknak pedig jó lesz majd a Hungarian Dj Festival, hiszen, aki huszonéves, biztosan ezt a típusú zenét kedveli.

Sajnos eljutottunk odáig, hogy a Halfőzőt nagyon sokan már csakis ez utóbbi miatt várják, egy olyan rendezvény miatt, amely a lényegi eseményektől teljesen elszeparáltan, ha úgy tetszik, azzal párhuzamosan zajlik

 

Tuc aludni?

A közösségi portálon hirdetett event alapján a Dj Feszt egy közel háromezres közönséget vonz. Nem lenne jobb, hogyha egy másik hétvégére tolnák át? Így nem zavarná a Petőfi szigeten felállított színpad zenei programját, és turisztikai szempontból is csak nyerne vele a város. A Halfőző megmaradhatna annak, ami, és a szervezők is rákényszerülnének egy olyan fellépői sor összeállítására, amelyben harmóniában lennének egymással a különböző korosztályoknak és zenei ízlésűeknek szánt produkciók.

A szervezőknek az a szerencséjük, hogy a program ingyenes, és a fesztivált összetartják és össze is fogják azok a baráti társaságok és családok, akik szívesen főznek együtt a szabad ég alatt. De tegye mindenki a szívére a kezét: fizetnétek ezért a koncertfelhozatalért? Egy ideig még működik az, hogy azért menjünk ki, mert Halfőző van, és nem azért, mert érdekel minket, hogy mi is vár ránk. A kérdés, hogy meddig.

hozzászólok