2021. 8. Mihály

Magazin

Azok a drága bajai éjszakák…

| 2014. Október 07. 12:06:29 | Utolsó frissítés: 7 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

Nem sok választási lehetőség előtt állnak a bajaiak és környékiek, pedig azt hihetné mindenki, hogy egy olyan városban, ahol 7 középiskola és gimnázium illetve egy főiskola is van, pezsegnek az éjszakák. Heti rendszerességgel péntekenként a Riverside Pub, szombaton pedig a Vol. 1. Club élvez monopóliumot a bulik terén. Talán a konkurencia hiánya az oka annak, hogy a helyek üzemeltetői bátran élnek a magas belépőárak jogával, még akkor is, ha semmilyen különleges produkcióval nem készülnek az estére. Vajon Baja fel tudja venni a versenyt bármilyen más vízparti város éjszakai életével? Tartunk tőle, hogy nem igazán. Táncolni, bulizni vagy koncertekre járni ebben a városban ugyanis nehezen megoldható és bizony drága mulatság.

Nézzük a pontos számokat és egy kis összehasonlítást! (A kiválasztott szórakozóhelyek népszerűek mind a magyar mind a külföldi fiatalok körében.)

Szórakozóhelyek Belépőárak
Bajai Riverside Pub Nem sokkal korábban váltás történt a vezetésben, azóta próbálkoznak ingyenes bulikkal és Ladies Night-tal is. A belépők változatosak: például a csajos estén férfiaknak éjfélig 500, majd 800 Ft volt.
   
Bajai Vol. 1. Club 1250 Ft egy átlagos szombat este, „nagyobb” nevek esetén még többet kérnek. Alkalmanként lányoknak éjfélig ingyenes a belépés.
Pécsi Est Café Egyetemisták hiányában, a nyári szünetben „csupán” kultúrdiszkóval várják a vendégeket egységes 500 Ft-os belépővel pénteken és szombaton is. A főszezonban, amikor koncertek is vannak, például ilyen jegyárak között mozogtak: Kiscsillag (elővét: 1600, helyszín: 1900 Ft), Subscribe (1400/1800), P. Mobil (2900 Ft), Halott Pénz (900 Ft). De rendszeresen szerveznek ingyenes bulikat is.
Szegedi JATE Klub Szintén nyári üzemmódban csak bulival várnak, pénteken és szombaton. A belépők: 200-800 Ft között alakulnak.
Budapesti Doboz Lányoknak ingyenes, a fiúknak 1000 forintos, ami leiható.

Megkérdeztük az érintett generáció tagjait is. Voltak olyanok, akiket nem zavarnak a magas árak, mert az a színvonal, amit az adott helyen kapnak, megéri számukra a több pénzt. Természetesen vannak elégedetlenek is, akik hiányolják a koncerteket a városból, és sajnálják azt az összeget, amit egy-egy ilyen estén elköltenek. Abban mindenki egyetértett, hogy az „alapozás”, vagyis a tánc előtti italozás biztosan nem az adott helyen történik. Feltűnően nagy forgalmat bonyolítanak le egy-egy ilyen estén a környéki kocsmák és bárok, nyáron pedig a Sugovica partja telik meg fiatalokkal és az egymásnak koccanó üvegek hangjaival. Hiába, még mindig a legolcsóbb valamilyen szuper- vagy hipermarketben bevásárolni, és hangulatosan a vízparton, a padokon, távol a kíváncsi szemektől italozni. Azt hihetnénk, hogyha az egyik helyen elvesznek, legalább a másikon adnak, de nem így van: a szeszes és alkoholmentes italok árai is az eget verdesik mindkét helyen.

Dzsenifer: Én inkább Pubba járok, lehetne több ilyen hely is a városban, legalább még egy vagy kettő. Jobban szeretem, mint a Vol. 1.-et, szerintem oda inkább az idősebbek járnak. A belépők is elég jók, néha ingyenes éjfélig, és szoktak lenni akciók is. Vol. 1. viszont egységes, oda mindig 1250, de az miatt, ahogyan a hely kinéz, szerintem nem sok ez az ár. Viszont az italoknál igen, úgyhogy már úgy kell odamenni, hogy jó legyen a hangulat.

Niki, 25: Elég egysíkúnak találom a bajai szórakozási lehetőségeket, ugyanis a Vol. 1.-en és a Pubon kívül nagyon más nincs, és ezeken a helyeken is az elektronikus zene kedvelői érezhetik otthon magukat, illetve még a retró képviselteti magát. Az underground és az élőzene kedvelői itt Baján nem igazán találják meg azokat a helyeket, ahol jól tudják magukat érezni. A belépőárakat bajai viszonylatban drágának találom, mert az egyetemi évek alatt alacsonyabbakhoz szoktam hozzá Pécsen. Az alkoholárak szintén magasak, úgyhogy ha valaki szeretne inni is, akkor az előtte a társaságával vagy otthon alapozik. Ezekben a bulikban biztos, hogy nem lehet sokat fogyasztani, mert egy diáknak illetve egy nem túl magas fizetéssel rendelkező embernek túl drága minden.

Anna: Pubba és Vol. 1.-be is járok, de csak akkor, ha R&B vagy retró van. Szerintem ez a két hely elég itt Baján. A belépőkről nem igazán tudok nyilatkozni, mert már régen voltam, de nem sokallom az 1250 Ft-os árat.

Dani, 23: A pénz határozza meg a szórakozási lehetőségeket. Semmilyen ismerkedési lehetőség nincs, a bulikban mindenki csak a saját köreinek tagjaival áll szóba, megkülönböztetés van vidéki és bajai között, az árak elszabadultak, egyáltalán nem reálisak. Hiányolom az élőzenés koncerteket, ahol sokkal több tér adódna az ismerkedésnek és a társaságok keveredésének. Egyébként a Pub és a Vol. 1. zenei kínálatával is elégedett vagyok, mert a tematikus esteken olyan zenéket adnak, amiket előre meghirdetnek.

A megkérdezetteket véletlenszerűen választottuk ki.

hozzászólok