2018. március 24. Gábor

Magazin

Kézműves fagyi lehet a nyár slágere

Antal Tibor | 2017. május 17. 11:38:33 | Utolsó frissítés: 1 éve

 

 

Decemberben írtunk arról, hogy megnyílt  a Szabadság utcában a volt Mini presszó helyén a  Spájz, ami egy nagyon egyedi vállalkozás, hiszen bolt és kávézó egyszerre, és csupa egészséges dologgal foglalkozik.

 

Korábbi cikkünk:

http://sugopart.hu/magazin/ilyen-hely-sincs-meg-egy-az-orszagban

 

Nos, a héten megint a Szabadság utcában jártunk, hogy megtudjuk mi történt az elmúlt fél évben.  A helyszínen azt tapasztaltuk, hogy a közismert filmszlogennel ellentétben az oroszok még nincsenek a Spájzban, viszont újdonságok között szerepel  a kézműves fagyi amit a hétvégi jóga napon teszteltek.

 

 

Mint Antal Ágnestől a bolt vezetőjétől megtudtuk, a kézműves fagyi nem azért kézműves, mert csak népi fafaragók és egyéb hagyományőrző kisiparosok fogyaszthatják,  hanem az előállítása és az összetétele miatt:

 

-    Egyre többet hallani arról, hogy rengeteg gyerek tej és tojás érzékeny, vagy fehércukor és szója érzékeny . Ennek ellenére ha a szülők elsétálnak velük egy fagyizó előtt, akkor természetesen ők is teljesen be  vannak zsongva, hogy kapjanak a jéghideg édességből.  Próbálkoznak is a hagyományos fagyizók, de nem igazán találták még meg a legjobb megoldást. Ez a hölgy és csapata akik nekünk készíti a fagyikat viszont elég nagy tapasztalattal rendelkeznek a témában, és  saját receptjéből olyan vegán (tejmentes, tojásmentes, fehércukor mentes , szójamentes, geomentes) fagyikat készítenek, amik  finomak  is.  Mert van olyan vegán fagyi is aminek teljesen mindegy milyennek szánták  az összes fajtája kókusz ízű. Viszont a mi gyümölcsfagyijainknak 40%-a igazi gyümölcsvelő, a citrommenta fagyiba például igazi frissen facsart citromot raknak és cserepes mentalevelet, így eléggé különlegesek.  A csokiban pedig igazi kakaó van.

 

 -  Ez mellett  még mi a fő különbség?

          

-  A legtöbb hagyományos fagyival az a legnagyobb probléma, hogy teli van adalék anyagokkal és mesterséges ízfokozókkal. Olykor  azok is, amiket kézművesnek hirdetnek.

 

 

- Érdekes a kiszerelés

 

Igen alapból kis papír dobozkákban kapjuk a fagyit, amit aztán Tönköly tölcsérben kínálunk ami még különlegesség . Abból a szempontból várható változás, hogy a papír dobozkákat gasztro kiszerelés váltja majd, de ez nem a közeljövőben lesz. A Tönköly tölcsérnél viszont szerintem nincs jobb és egészségesebb.

 

Tönköly tölcsérek fagyizókra várnak

 

- Mennyibe kerül egy gombóc kézműves fagyi?

 

- Még a tesztüzem zajlik, de várhatóan 300 forint körül lesz egy gombóc ára.

 

 

Öröm és boldogságHozzászólok!

Facebook Google +
0
komment