Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!
Decemberben írtunk arról, hogy megnyílt a Szabadság utcában a volt Mini presszó helyén a Spájz, ami egy nagyon egyedi vállalkozás, hiszen bolt és kávézó egyszerre, és csupa egészséges dologgal foglalkozik.
Korábbi cikkünk:
http://sugopart.hu/magazin/ilyen-hely-sincs-meg-egy-az-orszagban
Nos, a héten megint a Szabadság utcában jártunk, hogy megtudjuk mi történt az elmúlt fél évben. A helyszínen azt tapasztaltuk, hogy a közismert filmszlogennel ellentétben az oroszok még nincsenek a Spájzban, viszont újdonságok között szerepel a kézműves fagyi amit a hétvégi jóga napon teszteltek.
Mint Antal Ágnestől a bolt vezetőjétől megtudtuk, a kézműves fagyi nem azért kézműves, mert csak népi fafaragók és egyéb hagyományőrző kisiparosok fogyaszthatják, hanem az előállítása és az összetétele miatt:
– Egyre többet hallani arról, hogy rengeteg gyerek tej és tojás érzékeny, vagy fehércukor és szója érzékeny . Ennek ellenére ha a szülők elsétálnak velük egy fagyizó előtt, akkor természetesen ők is teljesen be vannak zsongva, hogy kapjanak a jéghideg édességből. Próbálkoznak is a hagyományos fagyizók, de nem igazán találták még meg a legjobb megoldást. Ez a hölgy és csapata akik nekünk készíti a fagyikat viszont elég nagy tapasztalattal rendelkeznek a témában, és saját receptjéből olyan vegán (tejmentes, tojásmentes, fehércukor mentes , szójamentes, geomentes) fagyikat készítenek, amik finomak is. Mert van olyan vegán fagyi is aminek teljesen mindegy milyennek szánták az összes fajtája kókusz ízű. Viszont a mi gyümölcsfagyijainknak 40%-a igazi gyümölcsvelő, a citrommenta fagyiba például igazi frissen facsart citromot raknak és cserepes mentalevelet, így eléggé különlegesek. A csokiban pedig igazi kakaó van.
– Ez mellett még mi a fő különbség?
– A legtöbb hagyományos fagyival az a legnagyobb probléma, hogy teli van adalék anyagokkal és mesterséges ízfokozókkal. Olykor azok is, amiket kézművesnek hirdetnek.
– Érdekes a kiszerelés
Igen alapból kis papír dobozkákban kapjuk a fagyit, amit aztán Tönköly tölcsérben kínálunk ami még különlegesség . Abból a szempontból várható változás, hogy a papír dobozkákat gasztro kiszerelés váltja majd, de ez nem a közeljövőben lesz. A Tönköly tölcsérnél viszont szerintem nincs jobb és egészségesebb.
Tönköly tölcsérek fagyizókra várnak
– Mennyibe kerül egy gombóc kézműves fagyi?
– Még a tesztüzem zajlik, de várhatóan 300 forint körül lesz egy gombóc ára.
Öröm és boldogság