2024. 20. Rafael

Magazin

Két nap a jó hangulat jegyében

Antal Tibor | 2023. Május 14. 11:51:49 | Utolsó frissítés: 1 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Május 12-én és 13-án az Európai Unió által támogatott Polgárság, Egyenlőség, Jogok és Értékek Program keretében külföldi vendégek érkeztek a dávodi Ponty – Papa Rendezvényházba, ahol két napos programsorozaton vehettek részt. A házigazda Dávod mellett Érsekhalma képviselte a térséget, valamint a felvidéki Nagyidáról, az erdélyi Györgyfalváról, a horvátországi Batináról és Baja város francia testvérvárosából Argentanból is érkezett egy delegáció.

A péntek este a szórakozásé volt a főszerep, hiszen Oláh Gergő és a Roma Soul lépett fel, utánuk pedig a Retro Feeling húzta hajnalig a talpalávalót. Szombat délelőtt egy konferenciát tartottak, amin bemutatkozott a bajai kistérség, és szóba került a helyi turizmus helyzete a covid után, és a háborús helyzet közben, mely mind mélyen érintette- érinti az ágazatot. Ezen az összejövetelen a Vendégváró Bács – Kiskun megye Egyesület is bemutatkozott, illetve a térség több polgármestere felszólalt, köztük Baja polgármestere Nyirati Klára is.

De átugorva a hivatalos részt, a közös ebéd elfogyasztása után továbbra is a gasztronómiáé volt a főszerep. A különböző csoportok a “Főzzünk együtt” program keretében saját hagyományaiknak megfelelően készítették el tájegységükre jellemző ételeiket. A felvidékiek sztrapacskát, az érsekhalmiak csöröge fánkot, a franciák almás kalácsot, a Vendégváró Bács – Kiskun Egyesület pásztortarhonyát, a györgyfalvaiak pedig gulyáslevest főztek, amit utána bárki megkóstolhatott.

Míg a finomságok elkészültek zajlottak a kulturális programok. Bemutatkozhattak a helyi iskolások, a Dávodi Kiscsillagok, valamint a Bajai Fiatalok Színházának három tagja, Gyenis Erika, Kunos Anna és Ottmár Attila adott elő válogatást musical slágerekből, könnyűzenei dallamokból, és a vendégek csoportjai is felléptek.

Közben a gyerekeket mesebusz, és ugrálóvárak várták, és a kemence folyamatosan ontotta magából a házi készítésű finomságokat. Este disco zárta az összejövetelt, a zenét Johnne B szolgáltatta. Szerintünk mindenki jól érezte magát ezen a két napon Dávodon, és viszi tovább a kistérség jó hírét szerte a nagyvilágba.

hozzászólok