2020. 1. Tünde

Magazin

Így alakultak az ingatlanpiaci árak a 2020-as év első hónapjaiban

www.Ingatlannet.hu | 2020. Április 14. 17:20:41 | Utolsó frissítés: 2 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Az Ingatlannet.hu elemzése

Az idei év januárjában még az ingatlanárak stagnálását illetve mérséklődését latolgattuk, hiszen sokan úgy vélték, hogy eljött annak a bizonyos ingatlanlufinak a kidurranása. Közben már szó volt a koronavírus terjedéséről is, azonban hazánkat még nem igen érintette. Márciusra viszont már nálunk is világos volt, hogy igen komoly hatást fog gyakorolni a gazdaságra, azon belül pedig az ingatlanpiacra is. A veszélyhelyzet márciusban már több városban kifejtette hatását az ingatlanpiaci árakra. Cikkünkben megmutatjuk, hogy mit is jelent ez számokban.

Bács-Kiskun megyében is érezhettünk árcsökkenést

Megyénk nagyobb településein is érzékelhető volt a koronavírus hatása az ingatlanpiacra. Az öt legnagyobb lélekszámmal rendelkező városunk közül egyedül Kiskunhalas területén nőtt a lakóingatlanok kínálati ára 2020. január és 2020 márciusa között, itt 192 ezerről 205 ezer Ft/m2-re emelkedett az átlagos kínálati ár. A legnagyobb csökkenés pedig Kalocsán következett be, ott januárról márciusra 12 ezer forinttal csökkent az átlagos négyzetméterár. A kiskunfélegyházi lakóingatlanok négyzetméter ára csupán ezer, a bajai átlagárak pedig 2 ezer forinttal csökkentek. Kecskeméten ezeknél valamivel nagyobb, de még mindig csekély csökkenés következett be, hiszen ott 3 ezer forinttal mérséklődött az átlagos négyzetméterár.

A szomszédos megyeszékhelyeken is érzékelhető a változás

A téglalakások ára is csökkent márciusra. Megyeszékhelyünkön, Kecskeméten ez a csökkenés januárról márciusra körülbelül 1,4 százalékos volt. A szomszédos megyeszékhelyek közül ennél két városban, Budapesten és Pécsen volt alacsonyabb a mérséklődés, hiszen csupán 0,3 és 1,3 százalékkal esett vissza a téglalakások kínálati ára. A Szegeden eladó lakások árának csökkenése minimálisan haladta meg a kecskemétit, hiszen az ott eladó téglalakások árai 1,5 százalékkal mérséklődtek. Szolnokon 1,6 százalékkal fogyatkozott meg az átlagárak mértéke. Székesfehérváron ez kicsivel nagyobb, szám szerint 2,3 százalék volt. A szomszédos Tolna megye székhelyén, Szekszárdon volt a legnagyobb mértékű ez a változás, hiszen itt 8%-os árcsökkenésről beszélhetünk január és március között.

Online konferencia az európai ingatlanpiac jövőjéről

Megtartotta második konferenciáját a Property Forum, melynek témája a koronavírus hatása volt az ingatlanpiacra. Tanácskoztak azon is, hogy az egyes országok mikorra lábalhatnak ki a járványhelyzet okozta válságból. A szakértők szerint Csehországban és Szlovákiában gyorsabb visszapattanás várható. Ezzel szemben szerintük Magyarországon és Lengyelországon a helyreállás jobban elhúzódhat. Az biztos, hogy most még nehéz megjósolni, hogy mikor lesz újra magabiztos a piac. Véleményük szerint a hozamok várhatóan alacsonyak maradnak az ingatlanpiacon, azonban továbbra is lesz kereslet. A turizmust tekintve, úgy gondolják, hogy az csak évekkel később fog tudni visszaállni olyan szintre, mint amilyen eddig volt.

hozzászólok