Magazin

Hogyan lehet a karácsony is környezetkímélő?

| 2025. December 19. 08:49:30 | Utolsó frissítés: 17 másodperc

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

A karácsony az év egyik legszebb időszaka, viszont a környezetünkre nézve igen megterhelő lehet. A rengeteg ajándék beszerzése, a kukában landoló csomagolóanyagok, a bőséges sütés-főzés és a megnövekedett energiafelhasználás mind nyomot hagynak utánunk. A jó hír viszont az, hogy némi odafigyeléssel ünnepelhetünk környezetkímélő módon is, úgy, hogy közben nem kell az ünnepi meghittségről lemondani.

Miért terheli meg a karácsony a környezetet?

Az ünnepek alatt ugrásszerűen megnő a hulladék mennyisége. Rengeteg egyszer használatos csomagolópapír, műanyag dísz és feleslegesen megvásárolt ajándék végzi a kukában, gyakran már pár nappal karácsony után. Ehhez társul az élelmiszer-pazarlás: sok családban jóval több étel készül, mint amennyit valójában elfogyasztanak. Ezek mellett a megnövekedett víz- és energiahasználat is része az ünnepi időszaknak, ezért különösen fontos, hogy ilyenkor is figyeljünk a tudatos döntésekre.

Hogyan csomagoljunk zöldebben?

Az ajándékcsomagolás az egyik legkönnyebben „zöldíthető” terület. Nem szükséges lemondani a szép megjelenésről, csupán egy kis kreativitás kell hozzá. Újrahasználható csomagolóanyagokkal, textilekkel, újságpapírral vagy egyszerű barna csomagolópapírral is hangulatos megoldások születhetnek. Szalag helyett madzag, egy fenyőág vagy toboz pedig természetes díszként is megállja a helyét. És már az ajándékok kiválasztásánál is érdemes elgondolkodni azon, valóban szükség van-e új tárgyakra, vagy inkább élményt, közösen eltöltött időt ajándékoznánk.

Mit tehetünk az ételpazarlás ellen?

A karácsonyi asztal bősége sokszor a szeretet kifejezése, de könnyen átcsúszhat pazarlásba. Tudatos tervezéssel sokat csökkenthetjük a felesleget. Érdemes előre átgondolni a menüt, reális adagokat készíteni, valamint számolni azzal is, hogy több napon át fogyasztjuk majd az ünnepi fogásokat.

A maradékok kreatív újrahasznosítása szintén sokat számít: egy sült hús másnap salátában vagy szendvicsben is megállja a helyét, a zöldségmaradékokból pedig leves vagy köret készülhet. Ami pedig valóban nem hasznosítható, az bátran mehet a komposztálóba, ahol új életet kezdhetnek a maradékok a kert javára.

Miért fontos ilyenkor is a komposztálás?

Sokan télen háttérbe szorítják a komposztálást, pedig az ünnepi időszakban különösen sok szerves hulladék keletkezik. A zöldség- és gyümölcshéjak, tojáshéj vagy akár a karácsonyfáról lehulló apróbb ágak mind megfelelő alapanyagok lehetnek. A komposztáló használatával komolyan csökkenthetjük a háztartási hulladék mennyiségét.

Hogyan lehet tudatosabb a vízhasználat az ünnepek alatt?

A vendégségek, főzések és takarítások idején a vízfogyasztás is megnő. Ha van kerti kút, a kinti takarításhoz vagy akár a karácsonyfa eltakarításához is használhatjuk a kút vizét, így csökkentve a vezetékes víz felhasználását. Apró döntések ezek, de hosszabb távon érezhető hatásuk van.

Tudatos csomagolás, az átgondolt étkezések, a maradékmentés és a komposztáló használata mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az ünnep ne csak szép, hanem felelősségteljes is legyen. Így a karácsony valóban arról szólhat, ami a legfontosabb: az együttlétről, a nyugalomról és a jövő iránti felelősségről.