2022. December 8. Mária

Magazin

Hogy kerültek Bajára Mészáros Lázár hamvai?

Antal Tibor | 2016. Március 18. 10:25:34 | Utolsó frissítés: 7 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

2016.március 17.

 

Ronkovics József ezredes 1981-től 1991-ig. volt a bajai Mészáros Lázár Gépesített Lövészdandár ezred-, és dandárparancsnoka. Bár budapesti illetőségű, azóta sem szakadt meg a kapcsolata városunkkal, hiszen évente kétszer visszajár Bajára. Legutóbb épp a Halászléfőző fesztiválon járt nálunk. 1990 óta negyed század telt el, ennek ellenére tisztán emlékezett vissza Mészáros Lázár hamvai hazahozatalára, melynek főszervezője volt annak idején, és neki is nagy élményt jelentett.

 

 Ronkovics József

 

– Mindig lelkesedéssel emlékezem vissza a történtekre, mert akkor a Mészáros Lázár dandárnak parancsnoka voltam, amire nagyon büszke vagyok. Angliában jártam 1989-ben, egy katonai látogatás keretében, és vittem magammal három darab otthon készített angol nyelvű Mészáros Lázár emléklapot. Egy kiképző központban voltunk, és a vacsoránál  ezt adtam oda ajándékként az alakulat akkori parancsnokának. Ő megnézte, és felfedezte, hogy abban szerepel  Titley, az a kis város ahol a Mészáros Lázár hamvai nyugodtak. Ez tőlünk mindössze 60 – 80 km-re volt, és a parancsok felajánlotta, hogy másnap látogassunk el tisztelegni a miniszternek. Elrepültünk Titleybe, és megkoszorúztuk a sírt. Mikor hazajöttem megjelentek erről cikkek, de nem csak hazánkban, hanem  valamelyik angol (valószínűleg katonai) újságban is.

 

Körülbelül 2 – 3 hét múlva kaptam egy levelet New Yorkból. Nagyenyedi Szabó Margit nevű hölgy írta, aki akkor az amerikai városban élt, és azt állította, hogy ő a közjegyző által bejegyzett rokona Mészáros Lázárnak, és ezt a bejegyzést Angliában rögzítették. Az Angliai Szabadságharcos Szövetség van megbízva azzal, hogy ezt az örökséget kezelje, de ha én vagy a város szeretné, hogy hazahozzák a volt hadügyminiszter  hamvait,  akkor keressem meg őt.  Tudtam a város ez irányú törekvéseiről, mivel előtte is majdnem minden évben, Baja  a Külügyminisztériumnál kezdeményezte a hamvak hazahozatalát. Többször kiment a kérelem az Angol Külügyminisztériumba, de mivel akkor nem kapta még meg az engedélyt az örököstől a szabadságharcos szövetség. A hölgy leírta a feltételeit, hogyan mint lehetne megvalósítani a hazahozatalt. A feleségemet bízta meg saját képviseletével. Küldött neki pénzt, leírta, hogy milyen koszorút csináltasson, milyen média legyen, és mindent  ami egy ünnepséggel kapcsolatos. Majd felvettem a kapcsolatot a szabadságharcos szövetséggel, és akkor kezdtük el rendezgetni ezt a dolgot.  A Külügyminisztérium segítségével elindultak a folyamatok, jómagam pedig megszerveztem közben a hazahozatalt  repülővel, és az itthoni újratemetést március 15-ére. Minden tervet elkészítettünk, már majdnem mindenki tudott róla, a Honvédelmi minisztérium, a honvéd vezérkar, a Külügyminisztérium, de a város vezetése nem.

 

Akkor Éber András volt a polgármester, akihez január végén jöttem ki a laktanyából, az összes tervvel mindennel együtt, és mondtam neki, hogy március 15-én újra lehet temetni Mészáros Lázárt.  Majd hogy nem leesett a székről.  Megkezdődött a város, és a honvédség közös munkálkodása, és egy országos márciusi ünnepség keretében,  a közszolgálati csatornák egyenes közvetítésében  Für Lajos honvédelmi miniszter, és több kormány tag jelenlétében ágyútalpon – ahogy egy minisztert kell – eltemettük itt Baján újra Mészáros Lázárt.   A Déri kertben volt a búcsúztatás,  amin becslésem szerint kb 30 ezer ember tette tiszteletét. Majd a Rókus kápolnában helyeztük örök nyugalomra.

 

Felvétel az 1991-es újratemetésről:

 

 

 

Mészáros Lázár koporsója. Fotó: Zalavári László

 

Érdekesség, hogy rá egy hétre kaptam a hírt New Yorkból, hogy meghalt a hölgy. Úgy hogy óriási szerencse, hogy időben tudtuk hazahozni a hamvakat megelőzve sok további egyeztetést. Nagyenyedi Szabó Margit hamvait egyházi küldöttség segítségével  került Magyarországra, amit Éber András, és a feleségem helyezett végső nyugalomra ugyancsak a Rókus kápolnában.

 

 

25 év eltelt azóta, és én felvetettem,  hogy ünnepeljük meg ezt a jubileumot. Kezdeményeztem ezt a kis ünnepséget a Honvédelmi minisztériumban és a városnál is. Támogatott mindenki, így jött ez össze a mai megemlékezés.

 

Facebook galériánk:

 

 

2016.III.17. Megemlékezés Mészáros Lázár hamvai hazahozatalának 25. évfordulójáról.

Közzétette: Sugóparti Hírek – 2016. március 17.

 

hozzászólok