2018. február 23. Alfréd

Magazin

Hódok a Sugovicán?

Antal Tibor | 2016. december 16. 18:38:36 | Utolsó frissítés: 2 éve

 

December 11-én kaptunk egy levelet egy olvasónktól, melyhez egy fényképet is mellékelt, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a Sugovica - partján (nem a strand területén) egy hódrágta fát találtak.

 

 

Ma kimentünk a helyszínre mi is fényképeket készíteni, amiket elküldtünk Kalocsa Bélának, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársának, nehogy kapufára vetődjünk az ügyben.

 

A szakember válasza gyors, és egyértelmű volt: Ez tipikus hódrágta fa.

 

De mit kell tudni a hódokról?

 

A hód az emlősök osztályába, a rágcsálók családjába tartozik. Két ma is élő fajtája van az eurázsiai, és a kanadai hód.-írta a Wikipedia, de ettől még nem lettünk sokkal okosabbak.

 

Fotó:wikipedia

 

Egy másik forrás viszont többet elárult, ami fontos a mi történetünk szempontjából:

 

Az európai hód 15-20 méternél messzebbre nemigen megy el a vízparttól, ennél távolabb nem érzi magát biztonságban. Táplálékát a vízben és a szűk parti zónában kell megtalálnia. Étrendje zömében lágy szárú vízi növényekből és a partot szegélyező fák, cserjék kérgéből, leveleiből, valamint hajtásaiból áll. Kedvence a nőszirom rizómája*, a tavi rózsa, a tündérrózsa bimbója, a nádcsíra, továbbá a fiatal nyárak és füzek hajtása, kérge.

 

 

A hód Magyarországon 1850 körül pusztult ki, melynek fő oka, hogy húsért és prémjéért is vadászták. A múlt század 80-as éveiben felmerült, hogy a hódokat vissza lehetne telepíteni a gemenci területre.

 

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület bajai aktivistáiból, jórészt diákokból álló csapat Kalocsa Béla irányításával a teljes gemenci területen (180 négyzetkilométeren) elvégezte a felmérést.
A kiértékelés után választásuk a vidék két zárt belső tavára, a decsi Kis- és Nagy-Holt-Dunára, e két fokozottan védett területre esett, mivel ott megtalálható minden, ami a hódok élete szempontjából ideálisnak vélhető.  Az első állatokat a WWF osztrák szervezetén keresztül a bécsi Konrad Lorenz Intézettől kaptuk.

1997 március 5-én a WWF tiszteletbeli elnöke, Fülöp herceg jelenlétében újabb öt hód kapott új otthont a gemenci erdő egyik szigorúan védett területén.

 

Fotó:halcatraz.hu

 

Azóta jelen vannak az állatok a területen. Innen kerülhetett ez a család a Sugóba, melynek jelenlétét már körülbelül 1 éve észlelik a szakemberek, ám eddig csak kisebb ágakat rágcsált meg. Az európai hód kanadai rokonával szemben elméletileg nem döntöget ekkora fákat, és nem épít várat, de a megfigyelések alapján volt már hasonló eset a Gemencben, főként  a téli időszakban.

 

Forrás: http://www.nagyutazas.hu/magazin/article.php?id=409

 

 Hozzászólok!

Facebook Google +
0
komment