2020. 12. Dalma, Izabella

Magazin

Háztartás – zöldítést tanulhatnak a bajai háziasszonyok

Öko - Kör | 2019. November 30. 21:45:14 | Utolsó frissítés: 7 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Vegyszermentes háztartás, környezet- és egészségtudatos életmód, energia- és hulladékcsökkentés ezekről tanulhatnak a bajai Öko-Kör tagjai. De nem csak ők, mert ez a program a világ 20 országában működik és segíti hozzá a háztartásokat a fenntarthatóbb élethez.

A bajai Tiszta Otthon Ökö-Kör tagjai öt alkalommal találkoznak és sajátítják el a vegyszer- és hulladékmentes háztartás alapjait. Ez egy úgynevezett háztartás-zöldítő tanulókör, ahol a résztvevők hétről-hétre különböző környezettudatos módszereket tanulnak meg, megosztják egymással a tapasztalataikat és egymást motiválva törekszenek arra, hogy háztartásukat minél inkább vegyszer- és hulladékmentessé alakítsák. Az Öko-Körök sikerének kulcsa az, hogy közösséget teremt, így a környezetvédelem magánügy helyett közösségivé válik, és új erővel tölti fel az egyéneket. A programot a Tudatos Vásárlók Egyesülete (tve.hu) működteti Magyarországon és általuk már rengeteg háztartás zöldült ki hazánkban is. A segítségükkel az Ökö-Kör tagjai ingyenesen tanulhatnak.

A bajai Ökökör ősszel indult a maximális létszámmal, 10 fővel. Vezetője Polenszky Gabi már 12 éve vezet „zöld” háztartást, tehát törekszik környezetbarát módon, fenntarthatóan vezetni a háztartását. Ezeket a tapasztalatait gyakran előadások, workshopok keretében is megosztja, ezért vállalta el a bajai Öko-Kör vezetését is.

– Miért vállalod, hogy szabadidődben háziasszonyoknak beszélsz a környezettudatosságról?

Ez az én társadalmi felelősségvállalásom. Amit eddig tanultam, tapasztaltam, azt örömmel továbbadom, hogy segítsek másoknak is környezet- és egészségtudatosabban élni. Szerintem a legtöbb ember tudja, hogy nem fenntartható ahogy élünk, a túlfogyasztás, a környezetszennyezés a vegyszerek nem csak a Földet, de minket is károsítanak. Viszont sokan nem tudják, hogyan kezdjék el a háztartásuk és az életmódjuk zöldítését. Ebben próbálok segíteni.

– A Te háztartásod már „kizöldült”?

Mindig hangsúlyozom, hogy ez egy út, mindenkinek máshol van a vége. Lépésről-lépésre kell haladni, apró célokat kitűzve, és fontos, hogy érezd kellemesen magad az úton. Ez az Ökö-Körök szlogenje is: zöldítés örömmel. Igen, a 12 év alatt rengeteg mindenben zöld lett a háztartásom, de vannak újabb célok, például most a zero waste azaz a háztartási hulladékok minimalizálása a legújabb kihívásom.

Vegyszermentes háztartás a téma

Kretter -László Bea a Műhely Magazin főszerkesztője és húga Lévai László Réka grafikus, fotográfus biztosították az ingyenes helyszínt a bajai Ökö-Körhöz. Bea stílusszakértőként egyéni és csoportos foglalkozások által segíti és inspirálja a vidéki nőket stílus, önismeret, tudatosság témában.

– Miért tartottad fontosnak, hogy egy ilyen kezdeményezés mellé álljatok?

A fiatalabb éveimet akaratlanul is végigkövette a környezettudatosság. Nekem is van egy kislányom és természetesen fontos a jövője, így amióta anya vagyok, a korábbiaknál is tudatosabban próbálom a kiscsaládot erre az útra terelni. És ezzel együtt a vállalkozásomat is ilyen alapokra helyezni. Munkám során önmaguk megismerésével, egy tudatosabb ruhatár kialakítására ösztönzöm és inspirálom az ügyfeleimet.

Az ők fenntartható jövője a tét

2020-ban újra indulnak bajai Öko-Kör csoportok. Lesz Tisza Otthon Ökö-Kör, mely az egész háztartás környezettudatossá alakításával foglalkozik és elindul az Ökö-Kör Kamra csoport is, mely támája kifejezetten az étkezéssel kapcsolatos életmódzöldítés, fenntarthatóság és a kiadások racionalizálása. A csoportok indulásáról a csoportvezető Polenszky Gabi nyújt majd felvilágosítást.

hozzászólok