2020. 11. Lili, Nóra

Magazin

Gasztronómiai különlegesség válhat az őshonos sebes pisztrángból

MTI | 2015. Január 28. 14:10:06 | Utolsó frissítés: 5 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Urbányi Béla, a SZIE Halgazdálkodási Tanszékének vezetője elmondta, a kutatásuk célja, hogy felmérjék az őshonos dunai vérvonalú sebes pisztráng génállományának részesedését a magyarországi pisztrángtelepek állományában, valamint elősegítsék ennek a részesedésnek a növekedését.

 

Így néz ki egy sebes pisztráng

Kép: www.horgasz.hu

 

 

Magyarországon jelenleg két pisztrángfaj található, az Észak-Amerikából a 20. század elején betelepített szivárványos pisztráng és az őshonos sebes pisztráng. Utóbbi Európán belül öt evolúciós vagy más néven vérvonallal rendelkezik, Magyarországon ezekből a dunai vonal található meg. Minden vérvonal rendelkezik bizonyos egyedi genetikai jegyekkel, így kimutatható az is, hogy a magyarországi pisztrángtelepek állománya mennyiben tartalmazza a dunai vérvonal genetikai jellemzőit.

 

Horváth Ákos, a tanszék tudományos főmunkatársa elmondta: amikor a vizsgálatokat megkezdték a lillafüredi pisztrángtelepen, a dunai vonal részesedése a tenyészállományban mintegy 25-30 százalék volt, azonban – köszönhetően a SZIE tudósai által kidolgozott és sikerrel alkalmazott tenyésztési rendnek – ez az arány ma már 50 százalék körül mozog. A csapat jelenleg három helyszín – a lillafüredi mellett a szilvásváradi és egy Balaton-felvidéki tenyésztőtelep – pisztrángállományára koncentrál.

 

Urbányi Béla szerint a projekt eredményeiből kereskedelmi haszon is származhat: ha sikerül hungarikumként, helyi természeti értékként vagy más módon minősített fajtaként elfogadtatni az őshonos sebes pisztrángot, akkor akár egy külön brand is épülhetne a védjeggyel ellátott halfajra.

 

Horváth Ákos hozzátette, hogy a dunai sebes pisztráng külalakra vagy akár ízét tekintve sem különbözik sokban a többi pisztrángfajtól és az sem véletlen, hogy annak idején betelepítették a szivárványos pisztrángot, ugyanis utóbbi sokkal gyorsabban növekszik, jobban bírja a meleg időjárást és az oxigénhiányos vizet. Véleménye szerint a gyorsabb növekedés miatt a kereskedők a jövőben is ezt a fajtát fogják előnyben részesíteni.

 

A kutató ennek ellenére úgy véli, ha sikerül levédetni, a sebes pisztráng valóban válhat egyfajta gasztronómiai különlegességé. Ugyanakkor hozzátette azt is: az őshonos sebes pisztráng tenyésztése inkább azért fontos, mert Magyarországon a természetes vizekbe nem kerülhet idegen faj, így szivárványos pisztráng sem.

hozzászólok