2024. December 26. István, KARÁCSONY

Magazin

Ezentúl csak kábított halat vásárolhatunk

MTI | 2014. December 12. 11:25:52 | Utolsó frissítés: 10 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Tájékoztatásuk szerint a december 17-én hatályba lépő minisztériumi rendelet megszabja, értékesítésig a halak tárolhatók tartályban, eladni csak olyan kábítást követően szabad, amellyel biztosítható, hogy a hal az eszméletét nem nyeri vissza.

 

A rendelet szerint élő állapotban nem értékesíthetők horgásztóból kifogott halak sem, ez esetben is csak a kábítást követően szabad eladni.

 

Abban az esetben, ha a halboltba, vagy a kereskedelmi egységbe érkező halszállítmány mennyisége meghaladja a létesítmény tárolási kapacitását, a szállítmány elhelyezésére engedéllyel rendelkező átmeneti tároló hely is igénybe vehető. Innen a halak élő állapotban kizárólag az előírt feltételeknek megfelelő élelmiszeripari vállalkozásokhoz szállíthatók – írja közleményében a Földművelésügyi Minisztérium.

 

Mennyi halat termelünk, mennyit fogyasztunk?

 

Így alakult a haltermelés Magyarországon 2008 és 2013 között
Grafika: MTI

 

 

Ebben az évben a tavalyi 22 ezer tonnáról 3-4 százalékkal nőhet a haltermelés Magyarországon – mondta Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. elnök-vezérigazgatója hétfőn az MTI érdeklődésére.

 

A vezérigazgató közölte: a haltermelés emelkedése főként a takarmányárak csökkenésének, illetve a haltermelés számára kedvező időjárásnak köszönhető, ám termelés növeléséhez szükséges volt a jó minőségű kétnyaras halállomány is.

 

A szakember szerint a magyarok átlagos halfogyasztása ma még jóval alacsonyabb az uniós átlagnál, de 10-12 éven belül lényegesen emelkedhet és akár elérheti az egy főre jutó 10 kilogrammot is. Jelenleg Magyarországon az egy főre jutó halfogyasztás fejenként 4 kilogramm körül mozog évente, ami a teljes húsfogyasztás alig 4-5 százalékát jelenti. Az EU-ban az egy főre jutó halfogyasztás évente mintegy 18 kilogramm. Megjegyezte, hogy ebből a mennyiségből csak mintegy 10-15 százalék az édesvízi hal aránya, míg Magyarországon ez az arány 50 százalék feletti, ami jelentős fejlődési perspektívát jelenthet az ország haltermelése és későbbi halexportja számára.

 

Lévai Ferenc elmondta azt is: a magyarok éves halfogyasztásuk mintegy harmadát az év végi ünnepek idején vásárolják meg. Főként pontyot vesznek – ami az összmennyiség mintegy kétharmadát jelenti -, de nagyon népszerűek a ragadozóhalak, például a süllő, a pisztráng, harcsa, sőt barramundi is. A hal ára az idén nem emelkedett a múlt évihez képest.

 

Tájékoztatott arról is, hogy az Aranyponty Zrt. éves nettó árbevétele a múlt évben valamivel meghaladta a félmilliárd forintot. Az idén hasonló árbevételre számít a cég menedzsmentje. Szeretnék fokozni a helyi értékesítést a rétimajori és a gödöllői telephelyükön. Sikeres a cég ketreces szürkeharcsa-termelési projektje, valamint új halfajok szaporítását és tenyésztését is célul tűzték ki.