2021. Október 16. Gál

Magazin

Ezek a legnépszerűbb motorok Magyarországon

| 2021. Október 01. 06:06:23 | Utolsó frissítés: 2 hetes

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Tavaly fellendült a piac.

Az emberek kedve 2020-ban sem ment el a motorozástól, sőt, éppen ellenkezőleg, növekedést mutatott a piac. A legnépszerűbb márkák nem okoztak túl váratlan fordulatot, a típusok már inkább, de nézzük is sorra, hogy miként alakult a motorpiac idehaza. Valójában évtizedes csúcsdöntésről van szó a 2020-as évben a hazai motorpiacon, hiszen az eladott 4290 az Magyarországon kiemelkedő szám. Az év legnépszerűbb márkái az előző évhez hasonlóan a Honda mögé soroltak be, ami az eladott 955 darabbal az első helyen végzett. Ezt követte a Yamaha 676 darabbal, majd a BMW 634 eladott motorral, ezután jöttek a Suzuki motorjai, 479 darabot adtak el, a KTM 373, a Kawasaki 239, a Keeway 144, a Vespa 129, a Ducati 93, végül a Harley-Davidson 89 eladott darabot tud felmutatni. Amikor jármű vásárlására adjuk a fejünket, legyen autóról vagy motorról, az első lépés, amit sosem szabad kifelejteni, az alvázszám ellenőrzése, ami a www.carvertical.com/hu oldalon meg tudunk ejteni. Ez azért nagyon fontos, mert lehet, hogy az általunk kiválasztott motor kívülről makulátlannak tűnik, de belül olyan sötét titkokat rejt, amikre egyetlen tulaj sem szeretne rájönni a frissen vásárolt motorral kapcsolatban. Lehet ugyanis, hogy a látott állapot csak egy tuningolás eredménye, valójában komoly problémái vannak a motornak, amikre majd nekünk kell költeni később. Nem mellesleg azért is érdemes ismerni az alvázszámot, mert ha szervizelni kell a motort,sokszor az alkatrészek rendelésekor is meg kell ezt adnunk, hogy biztosan a megfelelő darabot kaphassuk meg. Az alvázszám a motorokon többnyire a kormány alatt, az alváz nyaka és a kormányrúd találkozásánál látható. 

Tavaly főleg olyan modellek váltak népszerűvé, amik alapvetően inkább a városi használatra lettek kitalálva. A hétköznapokban jól teljesítő kétkerekűek listája a következőkét alakult modell szerint:  a dobogó első helyén a BMW R 1250 GS állt, amit a Suzuki DL 650 V-Strom modellje követett, ezután jött csak az első Honda, a WW 125, majd a KTM Duke 390 és végül a Yamaha X-Max zárja a sort. Az első tízben egyetlen olyan márka szerepel, amitől három típus is bekerült, ez pedig nem más, mint a Yamaha, ami márkák tekintetében a második legnépszerűbb volt 2020-ban, ahogy azt fentebb is írtuk. Nem nagymotorok, hanem robogók, ráadásul elektromos robogók tekintetében így alakult a sorrend: a NIU N GTS, majd a NIU N GT és végül a Zero Z4. A NIU egyébként 2021-ben is őrületes tempót diktál, Olaszországban pédául minden második eladott elektromos motor a márkáé.

Ez a növekvő tendencia egyébként nem csak Magyarországon, hanem Európában is tapasztalható volt, hiszen az emberek próbálják az olyan új közlekedési formákat is használni, ahol csak egyedül vannak. Olaszországban ez olyannyira megmutatkozik például, hogy havonta hét, de akár nyolcezerrel több motort is el tudnak adni, mint két évvel ezelőtt. Ha látjuk a hazai számokat, illetve ezeket, akkor azonnal világossá válik, hogy valóban hihetetlen népszerűségnek örvendenek jelenleg a motorok.

hozzászólok