2020. Október 30. Alfonz

Magazin

Értékes leletek Sükösdről

Türr István Múzeum | 2020. Szeptember 24. 20:44:22 | Utolsó frissítés: 1 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Fotók:Türr István Múzeum facebook oldala

Újabb unikális leletegyüttessel gazdagodott a bajai Türr István Múzeum régészeti gyűjteménye. A Sükösd határában elvégzett terepbejárásunk és műszeres kutatásunk alkalmával bukkantunk a rendkívül ritka és értékes együttesre. A feltárt objektum egy szarmata korra (kb. Kr. u. 3-4. század) keltezhető gödör, melyben két nagyméretű, szürke korongolt, nyakukon körbefutó hullámvonallal díszített hombárt (egyik ezek közül teljesen épen megmaradt), alattuk, illetve körülöttük pedig rengeteg vaseszközt találtunk.

Ezek főként a mezőgazdasághoz, illetve famegmunkáláshoz kapcsolhatók. Az eszközök nagy része egy kupacban, összekorrodálódott, összetapadt állapotban látott napvilágot, feltételezzük, hogy egy ládában kerülhettek a föld alá. Ekepapucsokat, fúrót, vonókéseket, kulcsot, lakatot, béklyót, szigonyt, baltát, kalapácsot, éket, vödör-és ládaalkatrészeket, kés-, sarló- vagy kaszatöredéket azonosítottunk, de az objektumból előkerült egy orsógomb valamint egy agyagmécses is.

Ezúton is hálásan köszönjük önkéntes kollégáink, Szabó Zsolt, Dömötör József és Juhász Péter munkáját. – írta a Türr István Múzeum közösségi oldala

hozzászólok