2020. 9. Lukrécia

Magazin

Ennyivel drágultak a Bács-Kiskun megyei ingatlanok az elmúlt öt évben

Ingatlannet.hu | 2020. Június 10. 06:10:31 | Utolsó frissítés: 4 hetes

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Az Ingatlannet.hu elemzése:

2016 és 2020 között lépésről lépésre emelkedtek a hazai ingatlanpiaci árak, azonban a 2019-es év végén már sokan az ingatlanpiaci lufi kipukkanásáról beszéltek, egyre több településen mérséklődött az árnövekedés, illetve előfordult olyan város, ahol már csökkenést is tapasztalhattunk.

Bács-Kiskun megye esetében a családi házak kisebb léptekben, visszafogottabban változtak, azonban az elmúlt öt évet tekintve a legtöbb esetben még áremelkedésről számolhatunk be. A téglalakások viszonylatában pedig erőteljesebb árnövekedés történt.

A legtöbb városban visszafogottan emelkedett a családi házak ára

Azonban a kecskeméti családi házak ez alól minden bizonnyal kivételnek számítanak, hiszen több mint 100 ezer forinttal emelkedett az átlagáruk 2016 áprilisa óta. Azokat a házakat, amelyeket 2016-ban még 250 ezer Ft/m2-ért kínáltak, napjainkban már 360 ezer Ft/m2-es átlagáron találhatjuk meg az ingatlanpiacon.

A kalocsai házak ára többször növekedett, illetve csökkent is az elmúlt években, összességében viszont minden bizonnyal árnövekedésről beszélhetünk, hiszen itt 108 ezer forintról 150 ezer forintra emelkedett az átlagos árfekvés.

Az Ingatlannet.hu statisztikai adatai alapján, Kiskunfélegyházán szintén áremelkedésről lehet beszámolni. Itt az elmúlt öt év során a családi házak ára több mint 30 százalékkal emelkedett, így elérve a 218 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagárat.

Baján a 2017-es év után leginkább már stagnálás volt érzékelhető a családi házak árában. Azonban a 2020-as évben egy minimális növekedést követően, az áprilisi hónapban 177 ezer forintos átlagáron kínálták az eladó házakat.

Komolyan drágultak a téglalakások

Minden vizsgált Bács-Kiskun megyei település tekintetében meghaladta a 20 százalékot az átlagos áremelkedés. A legnagyobb változás a kalocsai téglalakások tekintetében történt, hiszen itt több mint 50 százalékos növekedés könyvelhető el 2016 és 2020 között. Ez az áremelkedés pedig több mint 100 ezer forintos változást takart.

A sorban a Kecskeméten eladásra meghirdetett lakások következnek, hiszen itt az öt év során 35 százalékkal emelkedett a téglaépítésű lakások kínálati ára. Nem sokkal maradtak le ettől a kiskunfélegyházi lakások sem, mivel itt 185 ezerről 278 ezer forintra növekedtek az átlagárak, így okozva 33 százalékos változást.

A legvisszafogottabb áremelkedés a téglalakások tekintetében is Baján történt, hiszen itt csupán 22 százalékos változás ment végbe az öt év során.

Mi várható a jövőben?

A GKI nemrégiben megjelent felméréséből kiderült, hogy a koronavírus következtében a magyar lakáspiacon a forgalom és az árak is csökkenhetnek a közeljövőben. A felmérés is alátámasztja, hogy a munkanélküliség érezhetően emelkedik és a bérek dinamikája, sőt nominális értéke is csökken. Ezért a lakosság körében az óvatosság és a tartalékolás lehet a jellemző stratégia a jövőben, ez pedig nem igazán segíti a lakáspiaci kereslet fennmaradását. A felmérésből kiderült még, hogy számottevő többségbe kerültek az értékesítési árak csökkenésére számító piaci szereplők, stabil árakra a megkérdezettek mintegy 24%-a számít csak, míg áremelkedésre gyakorlatilag senki sem.

hozzászólok