2020. 9. Lukrécia

Magazin

Egy jó piknikhelyet ajánlanánk a környéken

Antal Tibor | 2020. Június 02. 10:52:23 | Utolsó frissítés: 1 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

A bátaszéki molyhos tölgy

Bizonyára sokan hallottak már a bátaszéki molyhos tölgyről, mely 2015-ben az év fája volt Magyarországon, 2016-ban pedig az európai szavazást is megnyerte. Korát 300 – 400 évre becsülik, és Bátaszéktől 2 km-re található az Orbán – hegyen az Orbán kápolna közvetlen szomszédságában. Magassága 17,5 m, törzskerülete pedig 4,5 m. – a wikipedia szerint.

Nos, a fent látható és ahhoz hasonló képeket bizonyára nagyon sokan ismerik. Mi viszont egy más perspektívából közelítenénk meg a helyet. Ugyanis a hegyen a kápolna mellett két asztal is található a hozzá tartozó padokkal, ahol akár nagyobb családok- közösségek is megteríthetnek, és a csodás kilátás mellett falatozhatnak egy jót.

Messzelátót érdemes vinni

Emellett persze plédek leterítésére is van lehetőség.

Merre található?

  • Ha Bajáról megyünk, Bátaszéken a lámpás nagy kereszteződésnél Mohács irányába fordulunk. A várostáblát elhagyva jön balra egy nagy kanyar, és utána kell jobbra lefordulni a főútról egy aszfaltozott útra. Addig egyenesen kell menni (előbb – utóbb fel a dombon), míg át nem hajtunk a régi Bátaszék – Pécs vasútvonal lebontott hídja alatt. Itt egy éles jobb kanyar, és már meg is állhatunk a parkolóban. Innen kb. 400 méter a cél felfelé az emelkedőn, majd balra. Utunk egy roncsautó elhagyása után termő gyümölcsös között vezet, és lefelé fordulva a kilátás is egyre szebb lesz, ahogy feljebb érünk. Fent persze egy kicsit jobban fúj a szél, de a hangulat és a kilátás mindenért kárpótol. A helyszínen rövid tájékoztató is olvasható Európa fájának történetéről.

hozzászólok