2024. 18. Alexandra, Erik

Magazin

Dávodi nádiposzáta Egyiptomban

ddnp.hu | 2023. Augusztus 19. 03:59:40 | Utolsó frissítés: 9 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Forrás:ddnp.hu

A napokban érkezett a hír az MME Madárgyűrűző Központjából, hogy egy tavaly augusztus végén, Dávodon jelölt cserregő nádiposzátát Egyiptom déli részén visszafogtak idén, még április elején.

A madarat Szudánhoz közel, Abu Simbel mellett ellenőrizték a Nasser-tó partján. A Nasser-tó valójában a Nílus egy visszaduzzasztott szakasza, amely mentén számos énekesmadár közlekedik a költőterülete és a telelőterülete között. A mostani visszafogás közel 2900 km távolságra van a Dávodi Madárgyűrűző Állomástól.

A cserregő nádiposzáta (Acrocephalus scirpaceus) Magyarország gyakori fészkelő madara, főleg a nagyobb kiterjedésű, sűrű nádasok lakója. Hosszú távú vonuló. A telet Afrikában tölti, a Szaharától délre lévő területeken.

A dávodi Földvári-tó mellett található gyűrűzőállomáson jelenleg is zajlik a madárvonulás kutatás, melynek szervezését és lebonyolítását a Gébics Természetvédelmi Egyesület, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és az MME Bács-Kiskun megyei Helyi Csoportja közösen végzi.- írta a DDNP honlapja.

(Szöveg: Mórocz Attila)

hozzászólok