2019. július 20. Illés

Magazin

Bagolybarát lett az érsekcsanádi katolikus templom

Tamás Ádám | 2018. november 15. 16:44:11 | Utolsó frissítés: 1 éve

 

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, együttműködve a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvánnyal és a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyével önkéntesek bevonásával évek óta végez bagolyvédelmi tevékenységet Felső-Bácska településein. A munkálatok fő célja az, hogy a hajdan biztonságos fészkelőhelyként működő, ám elsősorban a galambok kártétele, piszkítása miatt lezárt templomtornyokat egy kisebb beavatkozással újra alkalmassá teszik a fokozottan védett gyöngybaglyok megtelepedésére.

 

 


Ez a ritkán szem elé kerülő épületlakó faj, kedveli a nyugodt, sötét padlásokat, tornyokat, mezőgazdasági épületeket, ahol a közelben bőséges táplálékot talál. Étlapján elsősorban kis testű rágcsálók (egerek, pockok) szerepelnek, de néha énekesmadarakat, denevéreket, cickányokat, sőt kétéltűeket is fogyaszt. Hideg teleken előfordul házi galamb zsákmányolása is.

 


A templomokban végzett beavatkozás lényege, hogy lehetőség szerint galambmentes, de bagoly barát átalakítást végeznek a toronyban. Ez Érsekcsanádon, a Keresztelő Szent János templom esetében egy nagyméretű költőláda kihelyezését jelentette, melyet a harangtér zsalugátereihez illesztve rögzítettek a szakemberek.

 


Ennek a megoldásnak köszönhetően sem a baglyok, sem a galambok nem tudnak bejutni a torony belső terébe, kizárólag a ládába. Természetesen nem lehet tudni, hogy a madarak elfogadják-e a nekik felkínált fészkelési lehetőséget, de a környékbeli településeken több sikeres telepítésről tudnak beszámolni a faj védelmével foglalkozó kutatók.

 


A nemzeti park ezúton is szeretné megköszönni Gál Jenő plébános Úrnak a munkálatok során nyújtott segítségét és a gyöngybagoly védelemhez való pozitív hozzáállását.

 

Tamás Ádám
természetvédelmi őrkerület-vezető
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

 

 

 Hozzászólok!

Facebook Google +
0
komment