2022. 18. Ilona

Magazin

Avar kori temető Baján

Türr István Múzeum facebook oldala | 2022. Július 22. 05:27:53 | Utolsó frissítés: 4 hetes

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Közel 5000 m2-en megelőző feltárás zajlott Baja iparterületén az elmúlt másfél hónapban. A Türr István Múzeum az Ásatárs Kft-vel együttműködésben végezte az ásatást. Összesen 183 temetkezés és 34 telepobjektum látott napvilágot. A lelőhely 5 korszakot ölel fel: szarmata, avar, Árpád-kori, késő középkori és kora újkori régészeti jelenségeket dokumentáltak a régészek.

Az avar kori temető nagy kiterjedése és a leletek összetétele is arra utal, hogy több évszázadon keresztül használhatták a temetőt, hiszen kora avar kori és későbbi időszakra jellemző leletek is előkerültek a sírokból.A sírok zömében érintetlenek voltak, így értékes megfigyeléseket lehetett végezni a temetkezési szokások tekintetében. Koporsók nyomát igen sok esetben, továbbá deszkával lefedett cölöpszerkezetes sírokat, kettős temetkezéseket, továbbá ún. zsugorított pózban elhelyezett elhunytakat is dokumentáltunk.

A leletanyag sokszínű, számos ékszer (különböző típusú fülbevalók, karperecek, mellboglárok), gyöngyök, orsógombok, vastárgyak sokasága került elő, de edényeket és állatcsont-mellékletet is szívesen helyeztek a sírokba útravalóul az elhunytaknak. Több esetben találtunk tojáshéjakat a sírokban elhelyezve, mely jellemző a korszakra. Megható jelenség volt egy feltehetően édesanya és medencéjénél újszülöttjének közös sírba való elhelyezése, „vasbabonára” utaló tárgyakkal: ásópapucs, vaskarika, vaskés is volt a váz mellett.

A sírok többnyire ÉNy-DK-i tájolásúak voltak, egy esetben beszélhetünk fordított tájolásról, mely egy pár hónapot megélt kisgyermek sírjának esetében volt megfigyelhető, mellé tojást is helyeztek. Az ásatás egyik nagy meglepetése az egyik késő középkori objektum, mely egy nagy, kétosztatú házat rejtett, látványos, téglával kirakott kemencével. Dokumentálható volt a tisztaszoba, a konyha, a melléképülete, s még a ház bejárata is. Az épületben V. László és Hunyadi János érme került elő, így a kerámiák és a pénzek segítségével egyértelműen keltezhető a 15. század környékére.

A sírmező centruma feltárásra került, azonban a temető további sírokat rejt meg, emiatt az ásatások később folytatódnak. Baján ekkora kiterjedésű avar kori temető még nem került elő, s ilyen méretű hiteles feltárás sem zajlott még, így a város történetében rendkívül jelentős régészeti feltárásról beszélhetünk.– írta a Múzeum közösségi oldalán.

Fotó: Türr István Múzeum, Ásatárs Kft., Juhász Gyula, Kelemen Áron

hozzászólok