2020. 10. Amália

Magazin

A túlélő

Antal Tibor | 2020. Május 27. 16:12:54 | Utolsó frissítés: 1 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

2020.V.26.Ilyen ma az újvárosi nádas maradványa

Még 2018. szeptemberében számoltunk be arról. hogy látványos fejlesztési tervet fogadott el a képviselő testület Újvárosban az MNÁMK és az Újvárosi Általános Iskola közötti területre, mely ha egyszer majd forrást találnak rá a családok paradicsoma lehet. Ennek egy része lenne a Pihenő park, mely az egykori nádasból megmaradt tavacska környékének rendbehozatalát tartalmazza.

Ilyen lenne a tervek szerint látványtervek forrása: www.bajaionkormanyzat.hu
 

Az újvárosi nádas a 80-as években hatalmas kiterjedésű volt. Ennek helyén épült fel az MNÁMK, valamint a piac- és az újvárosi iskola mögötti lakónegyed. Rengeteg védett állat élt itt, de ennek ellenére a fejlődésnek nem lehetett gátat szabni. A megmaradt tavacska, ami fénykorában teli volt aranykárászokkal és épp ezért az újvárosi gyerekek kedvenc horgászó helyének számított, szépen a feledésé, az enyészeté lett.

Fénykorában rengeteg hal volt a tóban

Rengeteg szemét landolt itt, sőt építkezési törmelék is, de ez manapság már egy átlagos történet ha csak a városhatár zöldövezetét nézzük. 2008. körül Felső Barnabás egy akciót szervezett a kitakarítására, és padokat is elhelyeztek a tóparton. Azóta azonban sajnos nem volt folytatása a remek kezdeményezésnek. A tó volt hogy kiszáradt, volt hogy kiáradt, de az itt élő állatvilág úgy tűnik alkalmazkodni tud minden szélsőséghez, és környezetszennyezéshez. Alapozzuk ezt a következő fotónkra, amit tegnap készítettünk:

Autógumin napozó mocsári teknőst láttunk

Igen, nem tévedés úgy tűnik a mocsári teknősök mindig nem pusztultak ki teljesen a tóból, és megvalósítják a hulladék egy részének újrahasznosítását is, hiszen ez a teki épp egy gumiabroncson napozik. Hasonló célokra szokták használni a bedobált hungarocellt is. De hogy ő az utolsó mohikán, vagy vannak társai is azt egyelőre nem tudjuk. Mindenesetre ez is azt bizonyítja, hogy mekkora lehetőség lenne a környező iskolák számára, ha ezt a faunát sikerülne valahogy a környék rendberakása mellett megőrizni .

Járda végül is vezet a tóhoz

A tó szomszédságában egyébként egy lakópark épül, kicsit arrébb pedig az MNÁMK új sportcsarnoka már közel van az átadáshoz.

hozzászólok