2021. 26. Edina

Magazin

A bajai ingatlanpiacon nem zuhantak az árak a koronavírus ideje alatt

Ingatlannet.hu | 2021. Január 29. 05:54:09 | Utolsó frissítés: 4 hetes

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Az Ingatlannet.hu elemzése.

Hazánk 2020-as évi ingatlanpiacán a koronavírus ellenére is inkább áremelkedéssel, mint áreséssel találkozhattunk. Így történt ez Baján is. Hogy pontosan milyen irányú és mértékű volt az egyes lakóingatlan-típusok (családi házak, téglalakások, panellakások) árának változása, azt most az Ingatlannet.hu statisztikai adataiból tudhatjuk meg.

A házak nem adták meg magukat a koronavírusnak

A bajai eladó családi házak 185 ezer Ft/m²-es átlagárról indították a 2020-as évet. Csak egyetlen hónap erejéig mutattak emelkedést, aztán zuhanásba kezdtek. Tehát már a koronavírus megjelenése előtt tapasztalható volt egy néhány százalékos csökkenés. Márciustól fogva aztán stagnálásba csaptak át az árak, mely lassulás egészen a pandémiás időszak második hullámáig kitartott. A nyár végével drasztikusan, mintegy 12%-kal megemelkedtek a bajai házak hirdetési átlagárai, melynek következtében decemberben valamivel meg is haladták a 200 ezer Ft/m²-es határt.

Bár kevésnek tűnik a 10-20 ezer forintos különbség négyzetméterenként, azért egy nagyobb ingatlannál összeadódva milliós eltérésekké adódhatnak. Annak érdekében, hogy még szemléletesebbé tegyük az év eleje és vége között mutatkozó árkülönbségeket, egy 100 m² alapterületű házat vettünk alapul. A példában hozott bajai ház kínálati átlagára 2020 januárjában 18,5 millió forint volt, míg decemberben 20 millió forint.

A téglalakások drágultak, a panelek olcsóbbak lettek

Áttérve Baja lakáspiacára már nem olyan egyértelmű a koronavírus-hatás jelenléte. A téglalakások ugyanis összességében drágultak a tavalyi évben, míg a panelek a vásárlók nagy örömére olcsóbbá váltak. Bár mindkét lakástípus januári átlag kínálati ára 250 ezer Ft/m² volt, az év végére különbség alakult ki közöttük: a téglalakások átlagos négyzetméter ára 270 ezer forint, a paneleké pedig 230 ezer forint lett decemberre. Láthatóan a panellakásokra nagyobb hatással volt a koronavírus, mint a téglaépítésű társaikra.

A lakások esetében is egy példával élnénk az árkülönbségek látványosabb szemléltetésére. Ezúttal egy 40 m²-es lakást vettünk alapul. Ha a téglalakásokat nézzük, egy ekkora alapterületért januárban 25 millió forintot kértek az eladók, míg decemberben ennél 2 millió forinttal többet. A panellakások kiinduló átlagára szintén 25 millió forint volt, melyet 2 millió forinttal csökkentettek az eladók az év végére.

Várható még árzuhanás az ingatlanpiacon?

A 2021-es jóslatok szerint az idei évben a koronavírus hatására hatályba lépett kormányrendeletek, illetve az állami támogatások lendíthetnek a jelenlegi ingatlanpiacon. Azonban ezek az intézkedések nem lesznek képesek meredeken felfelé ívelő görbéket produkálni. Sokkal inkább enyhe mértékű változásokról számolhatunk majd be. Ennek oka egy természetes folyamat, amely már a tavalyi évben elkezdődött és a koronavírus sem tudta megfordítani.

Ahogy eddig is, úgy ezután is különböző mértékben fognak változni az egyes lakóingatlan-típusok átlagárai. Elképzelhetőnek tartjuk, hogy 2021-ben is azt látjuk majd, amit 2020-ban. Tehát Baján a családi házak a téglalakásokkal együtt elkerülik az árzuhanást, szemben a panellakásokkal, melyek esetében nem kizárt a további áresés.

hozzászólok