2024. 18. Alexandra, Erik

Közélet

Zöldár érkezik a Dunán

Aduvizig.hu | 2023. Május 16. 11:24:36 | Utolsó frissítés: 1 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Forrás:aduvizig.hu

A tavaszi lombfakadást követő időszakban kialakuló dunai zöldár május 11-én megérkezett Baja térségébe: a vízállás azóta a kezelésünkben lévő Duna-szakaszon folyamatosan emelkedik.
A bajor és alpesi vízgyűjtőkön összegyülekező csapadékból keletkezett első májusi árhullám Budapestnél hétfő éjjel tetőzött. Ma a vízállás a bajai vízmércén átlépheti az 530 cm-t is. A Duna osztrák, cseh és szlovák részvízgyűjtőire hulló csapadék következtében a folyamatos vízhozam-utánpótlódás megmarad, így a kialakult magas vízállás a holnapi tetőzést követő két napban csak kismértékben változhat.
A Duna lefolyásképződés szempontjából mértékadó vízgyűjtőit a mai és a holnapi napon Olaszország felől egy markáns ciklon éri el, amely az Inn, a Traun és az Enns folyók, valamint a Bécsi-medence térségében területi átlagban hatalmas mennyiségű (40-60 mm, de helyenként akár 80 mm) csapadékot is okozhat. Az amúgy is magas mederteltségű folyamra érkező további esőzések hatására tovább emelkednek a vízszintek: az előrejelzések beválása esetén Baján május 21-én a vízállás akár a 634 cm-t is meghaladhatja, megközelítve az I. fokú árvízvédelmi készültség elrendelését szükségessé tevő (700 cm-es) szintet (forrás: OVSZ).

hozzászólok